Pet događaja ove sedmice koji će uticati na svjetsku i evropsku ekonomiju

Dodajte komentar

Političko-ekonomska situacija u svijetu nalazi se u pat poziciji već sedmicama, a međugodišnja inflacija raste ili stagnira pri rekordnim nivoima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji. Od rezultata statističkih izvještaja koji će biti objavljeni ove sedmice u mnogome će zavisiti raspoloženje investitora u kratkom i srednjem roku, dok poljoprivrednici širom svijeta gledaju u nebo i nadaju se dobroj sezoni kako bi bilo hrane za sve usljed nestašica uzrokovanih isključivanjem ukrajinskih žitarica sa tržišta.

U takvoj atmosferi počinje još jedna ljetnja sedmica. Pogledajte koji su to najvažniji događaji koji će u narednih sedam dana potencijalno uticati na globalne i lokalne prilike.

Početak sedmice rezervisan je za sastanke ministara unutrašnjih poslova EU u Pragu, na kojima će biti razmatrana bezbjednosna situacija na kontinentu i diskutovana eventualna rješenja za aktuelnu krizu na njegovom sjeveroistoku. Ministrima EU u ovim razgovorima biće pridruženi i ministri Ukrajine i Moldavije.

U srijedu, 13. jula, američki Biro za statistiku objaviće dugo očekivane podatke o inflaciji tokom maja. Očekuje se da će glavni indeks potrošačkih cijena (CPI) zabilježiti rast od 8,7 odsto na godišnjem nivou, što je neznatno više u odnosu na prethodno očitavanje od 8,6 procentna poena.

Budući da je pesimistički scenario vjerovatno već uračunat u trenutne cijene na tržištima, cifra niža od očekivane mogla bi investitorima da ostavi prostora za olakšanje. Štoviše, očekivana inflacija već pokazuje određene znake jenjavanja u SAD, piše Investing.

Istog dana će i Evropski zavod za statistiku (Eurostat) objaviti CPI indeks za Evropsku uniju i eurozonu. Analitičari generalno očekuju da će situacija u SAD biti povoljnija nakon ove statističke sedmice. Takva prognoza obrazložena je jednostavnom činjenicom da evropski kontinent trpi mnogo veće ekonomske i energetske posljedice sukoba u Ukrajini.

Drugo goruće pitanje ove sedmice biće “zdravlje” prinosa od akcija američkih kompanija, posebno Big Tech imena koje, kao što znamo, imaju veliku težinu u glavnim berzanskim indeksima. Podaci kojima raspolaže Refinitiv ukazuju da su procijenjene zarade po akciji i dalje u plusu, a osim toga sad još pokazuju i trend rasta, uprkos slabijim rezultatima Wall Streeta u cjelini.

U četvrtak će pred poslanicima Evropskog parlamenta biti predstavljen European Chips Act, odnosno nova strateška regulativa koja za cilj ima vraćanje EU na mapu relevantnih tehnoloških proizvođača i prekidanje njene zavisnosti od uvoza procesora i čipova sa tržišta Azije i SAD.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *