Cijene stambenih nekretnina snažno porasle

Dodajte komentar

Cijene stambenih nekretnina u Evropskoj uniji i eurozoni porasle su u prvom tromjesečju najsnažnije u više od 15 godina, a u Hrvatskoj njihov je rast bio iznad evropskog prosjeka, pokazao je izvještaj evropske statističke kancelarije, prenosi agencija Hina.

Na godišnjem su nivou cijene nekretnina u EU u prva tri ovogodišnja mjeseca porasle 10,5 posto, najviše od kraja 2006. godine. Na kraju 2021. uvećane su 10,1 posto.

U eurozoni cijene su u prvom tromjesečju skočile 9,8 posto, najsnažnije otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke 2005. godine. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećane su 9,4 posto.

Najskromniji rast na Kipru

Sve države EU čiji su podaci bili dostupni Eurostatu bilježile su u prvom tromjesečju rast cijena na godišnjem nivou; u njih 17 stopa rasta bila je dvocifrena. Naviše su poskupjele stambene nekretnine u Češkoj, za 24,7 posto, slijede Estonija sa 21 i Mađarska s 20,6 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju bile 13,5 posto više nego u istom razdoblju lani. U prethodnom su tromjesečju porasle su na godišnjem nivou 9,1 posto.

Najskromniji rast cijena bilježio je Kipar, za 1,1 posto. Slijede Finska i Italija gdje su nekretnine poskupjele 4,3 odnosno 4,6 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

(Aljazeera Balkan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *