Ako ne bude kiše biće i poskupljenja i restrikcije struje

Dodajte komentar

Potrošači ne moraju da brinu o redovnom snabdijevanju električnom energijom tokom ove godine, saopšteno je iz kompanije Elektroprivreda (EPCG). Ipak pozivaju kupce da štede električnu energiju zato što na berzi, osim visoke cijene, potencijalni problem može da bude i nedostatak električne energije. Iz državne elektroenergetske kompanije poručuju da do kraja ove godine ne razmišljaju o povećanju cijena struje.

– Sagledavajući elektroenergetsku i hidrološku situaciju, kao i enegetski bilans do kraja godine, u EPCG smo stava da naši krajnji kupci ne moraju da brinu o redovnom snabdijevanju električnom energijom – kazali su iz EPCG Pobjedi. U EPCG ne razmišljaju o restrikcijama, budući da, kako kažu, one predstavljaju krajnju mjeru. – Scenario u kome može doći do restrikcija i povećanja cijena prema krajnjim kupcima jeste potpuni izostanak padavina tokom četvrtog kvartala, odnosno izostanak proizvodnje iz hidroelektrana – rekli su iz EPCG našoj redakciji.

Štednja

Ipak iz EPCG naglašavju da ono o čemu treba voditi računa, kada su sami kupci u pitanju, jeste štednja, odnosno racionalna potrošnja električne energije, zato što na berzi, osim visoke cijene, potencijalni problem može da bude i nedostatak električne energije. – Nije stvar samo u tome što električna energija na berzi mnogo košta, nego i u tome što, makar imali milijarde na raspolaganju, u pojedinim djelovima godine uopšte ne možete da je kupite – upozoravaju iz EPCG.

Iz EPCG kažu da u ovom momentu na razmišljaju o povećanju cijene električne energije do kraja ove godine. – EPCG je zdrava, solventna kompanija koja može da iznese teret uvoza električne energije. Ipak, i u ovom dijelu važi ograda jer na berzi potencijalni problem nijesu samo cijene, nego i mogućnost da kupite električnu energiju – kazali su iz EPCG. Iz EPCG navode da prema energetskom bilansu EPCG tradicionalno uvozi električnu energiju tokom drugog i trećeg kvartala u godini, zato što je u tom periodu manja mogućnost proizvodnje iz hidroelektrana, a potrošnja je na maksimumu. – Kako se sada nalazimo na početku ljetnje sezone – zbog većih potreba, a i zbog suše, EPCG uvozom zadovoljava dio potreba. Procjena je da ćemo za treći kvartal za uvoz električne energije potrošiti oko 55 miliona eura – rekli su iz EPCG.

Izvoz

U prvih šest mjeseci državna elektroenergetska kompanija je od izvoza električne energije prihodovala 96,04 miliona eura. Prosječna cijena pri izvozu bila je 220,37 eura po MWh. U tom periodu je izvezeno 435.860 MWh. U prvih šest mjeseci prošle godine EPCG je od izvoza 641.391 MWh električne energije zaradila 36,42 miliona eura. U prvih šest mjeseci lani prosječna cijena pri izvozu je bila 56,79 eura po MWh. U prvoj polovini godine na uvoz 377.607 MWh električne energije EPCG je potrošila 80,75 miliona eura. Prosječna cijena pri uvozu je bila 213,86 eura po MWh. U istom uporednom periodu lani EPCG je uvezla 339.305 MWh, po prosječnoj cijeni od 63,29 eura po MWh, za što je plaćeno 21,47 miliona eura. – EPCG je obezbijedila dio količina za mjesec jul po cijeni od 350 eura po MWh. Trenutno se električna energija za avgust kupuje po 410 eura po MWh, dok prema sadašnjem stanju, sljedeća godina košta 341 eura po MWh – precizirali su iz elektroenergetske kompanije.

KAP

Odgovarajući na pitanje sa koliko EPCG ove godine raspolaže više električne energije nego lani, nakon što je KAP redukovao proizvodnju i potrošnju, iz EPCG je saopšteno da je potrošnja KAP-a za prošlu godinu bila na nivou od oko 560 GWh.

– Kako je KAP redukovao potrošnju, procjena je da će za ovu godinu potrošnja KAP-a biti oko 80 GWh. Ovim potezom je EPCG smanjila obaveze obezbjeđivanja električne energije za 480 GWh – rekli su iz EPCG. Iz kompanije su saopštili da EPCG nije prodala električnu energiju koju je do sada isporučivala KAP-u, u smislu da je na godišnjem nivou prodala 560 GWh.

Zgrada EPCG u Nikšiću

– Prodaja se vrši na kraći period, zavisno od energetske i hidrološke situacije. Značajniji izvoz se desio tokom prvog kvartala, kada je EPCG prodala 326 GWh po prosječnoj cijeni od 228,42 eura po MWh – kazali su iz EPCG. Odgovarajući gdje je i za koje svrhe se upotrebljava novac koji se zaradi od izvoza električne energije iz EPCG su naveli da se obično novac od izvoza električne energije tokom jednog perioda u godini troši za pokrivanje uvoza tokom perioda kada je EPCG u deficitu sa električnom energijom. U prvom kvartalu što se tiče salda izvoz – uvoz EPCG je bila u plusu od 41,41 milion eura, dok je u drugom kvartalu u minusu od 25,96 miliona eura. – Očekivanja su da će nas uvoz za treći kvartal koštati oko 55 miliona eura – rekli su iz EPCG. Za ovu godinu, kako kažu, energetski bilans izleda ovako: EPCG na godišnjem nivou raspolaže sa 2.991 GWh iz sopstvene proizvodnje (kada je proizvodnja iz hidroelektrana na nivou prosjeka), a obaveze su na nivou 3.049 GWh, tako da EPCG ne raspolaže viškovima na godišnjem nivou.

Proizvodnja elektrana podbacila

Iz EPCG su naveli da su za prvih šest mjeseci ove godine elektrane proizvele 1.285 GWh, što je 86 odsto od plana. HE „Perućica“ je proizvela 403 GWh ili 71 odsto od plana. HE „Piva“ je proizvela 312 GWh ili 82 odsto od plana, dok je TE „Pljevlja“ proizvela 570 GWh što je šest odsto preko plana. – Hidroelektrane su podbacile sa proizvodnjom zbog loše hidrološke situacije, odnosno manjka padavina. Ostvarene padavine tokom prvih šest mjeseci su 60 odsto od prosjeka za posmatrani period. Nedostatak padavina uzrokovao je niže dotoke na rijekama i slabije punjenje akumulacija – pojasnili su iz EPCG.

Loša hidrološka i energetska situacija uticala i na vodostaj Pivskog jezera

Govoreći o razlozima niskog vodostaja Pivskog jezera, predstavnici elektroenergetske kompanije su kazali da su na stanje nivoa akumulacije HE „Piva“ uticali niži dotoci od prosječnih i loša energetska situacija te izostanak očekivanih punjenja akumulacije.

– Sa druge strane, naročito tokom drugog kvartala (maj i jun), kada je TE „Pljevlja“ bila van pogona zbog remonta, HE „Piva“ je korišćena za proizvodnju dijela potrebnih količina električne energije. Za prvih šest mjeseci 2022. godine, HE „Piva“ je proizvela 312 GWh ili 82 odsto od plana, a ako poredimo sa 2021.godinom, proizvodnja je na nivou 62 odsto od prošlogodišnje. Trenutno je akumulacija HE „Piva“ na koti 659,89 mnv, što je oko 15 metara ispod maksimuma – precizirali su iz EPCG.

Iz EPCG su podsjetili da HE ,,Piva“ od 2014. godine radi u sistemu EPCG, pa se sva njena proizvodnja koristi za potrebe Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *