ECB: Banke u eurozoni rizikuju gubitak od 70 milijardi eura

Dodajte komentar

Prvi veliki klimatski stres test Evropske centralne banke (ECB) pokazuje da se banke u eurozoni suočavaju sa udarom od 70 milijardi eura zbog sve većih prirodnih katastrofa i velikih promjena širom raznih industrija.

Ova cifra obuhvata kreditne i tržišne gubitke prema najgorem scenariju, koji uključuje suše, velike vrućine i poplave, saopštila je ECB sa sjedištem u Frankfurtu.

U izvještaju se upozorava da ovaj rezultat „značajno potcjenjuje” stvarne rizike vezane za globalno zagrijavanje, djelimično zato što klimatski šokovi nisu praćeni opštim ekonomskim padom i jer su ograničeni na specifične portfelje.

ECB je, takođe, otkrila da 60 odsto banaka još nema finansijski okvir za klimatske rizike. Većina zajmodavaca ne uključuje klimatski rizik u svoje modele procjene kreditnog rizika, a samo jedna od pet banaka uzima u obzir taj faktor prilikom odobravanja kredita.

„Banke u eurozoni moraju hitno da pojačaju napore za mjerenje i upravljanje klimatskim rizikom, popunjavajući trenutne praznine u podacima i usvajajući dobre prakse koje su već prisutne u sektoru”, izjavio je predsjednik Nadzornog odbora ECB Andrea Enrija.

Ukupno 104 banke u eurozoni učestvovale su u klimatskom stres testu koji je bio prilika da više saznaju i banke i regulatori. Ipak, rezultati testa su daleko blaži nego što su mnoge banke očekivale i finansijska industrija ih već koristi za lobiranje protiv nastojanja nekih zvaničnika ECB koji traže da zajmodavci odvoje više novca za pokrivanje klimatskih rizika.

Prošlogodišnji redovni bankarski stres test, koji je simulirao ekonomske šokove i uzeo u obzir uticaj pandemije, pokazao je da je 50 banaka bilo izloženo riziku od kreditnih i tržišnih gubitaka u iznosu od skoro 400 milijardi eura.

Izvor: Politika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *