Cijene stanova u EU rastu, u Hrvatskoj više od prosjeka

Dodajte komentar

Cijene stanova u EU i eurozoni su porasle, ali je u Hrvatskoj njihov rast bio iznad evropskog prosjeka, pokazao je u izvještaj evropske statističke agencije Eurostat.

Na godišnjem nivou cijene nekretnina u EU su u prva tri ovogodišnja mjeseca porasle 10,5 odsto – najviše od kraja 2006. Na kraju 2021. uvećane su 10,1 odsto.

U eurozoni cijene su u prvom tromjesečju skočile 9,8 odsto, najsnažnije otkada je Eurostat počeo da objavljuje podatke 2005. godine. U posljednjem prošlogodišnjem kvartalu uvećane su 9,4 odsto.

Sve zemlje EU čiji su podaci bili dostupni Eurostatu zabilježile su u prvom kvartalu rast cijena na godišnjem nivou: za 17 je stopa rasta bila je dvocifrena.

Naviše su poskupjele stambene nekretnine u Češkoj, za 24,7 odsto. Slijede Estonija s 21 odsto i Mađarska s 20,6 odsto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju bile 13,5 odsto više nego u istom periodu 2021. U prethodnom kvartalu porasle su na godišnjem nivou 9,1 odsto.

Najskromniji rast cijena imao je Kipar – 1,1 odsto. Slijede Finska i Italija gdje su nekretnine poskupjele 4,3 odnosno 4,6 odsto. Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Ubrzanje u Hrvatskoj

Tromjesečno poređenje pokazuje stabilan rast cijena u EU u periodu od januara do marta, za 2,1 odsto.

U eurozoni rast je blago usporio, s 1,9 odsto u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca na 1,7 odsto na početku godine.

Sve članice imale su rast cijena i na kvartalnom nivou, a najsnažniji je bio u Estoniji, gdje su porasle za 7,1 odsto. Slijede Mađarska i Bugarska s rastom cijena nekretnina za 6,7 odnosno 5,2 odsto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle pet odsto u odnosu na posljednji kvartal 2021. kada su uvećane 2,5 odsto.

Najblaži rast cijena nekretnina na kvartalnom nivou je na Malti, za 0,4 odsto. Slijede Kipar i Njemačka gdje su uvećane 0,5 odnosno 0,8 odsto.

Izvor: HR portfolio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *