Bez žurbe za neprijavljenu imovinu po regionu

Dodajte komentar

Mada je potpisan prije više od 15 mjeseci, u Crnoj Gori se još ne primjenjuje međunarodni sporazum koji omogućava institucijama da ispituju da li crnogorski funkcioneri imaju neprijavljene prihode i imovinu po regionu.

Iz Ministarstva pravde su kazali “Vijestima” da će se potruditi da Zakon o potvrđivanju međunarodnog sporazuma što prije bude razmatran na Vladi, poslije čega mora biti ratifikovan.

U obrazloženju Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini se ističe da “mnogi korumpirani javni funkcioneri troše svoje stvarno bogatstvo u inostranstvu.

“Kupuju nekretnine, posjeduju kompanije ili polažu novac na inostrane bankovne račune. Relativno je lako sakriti bogatstvo. Javni funkcioneri jednostavno ne prijavljuju svoju inostranu imovinu, iako je prijavljivanje imovine u inostranstvu obavezno u većini, ako ne i u svim sistemima za prijavljivanje imovine”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Međunarodni sporazum su sredinom marta prošle godine potpisali predstavnici Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije. Tadašnji ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao je na ceremoniji potpisivanja u Beogradu da se često dešava izigravanje zakona time što se imovina prebacuje u drugu državu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *