Koje podatke dijelite na internetu i kakve veze to ima sa sigurnošću finansija?

Dodajte komentar

Inspiraciju za razmišljanje na ovu temu našoj Sveznalici su donijeli rezultati MasterIndex Crna Gora 22 istraživanja. Da pojasnimo, pa odmah prelazimo na stvar: u pitanju je godišnje istraživanje koje, sada već tradicionalno, sprovodi kompanija Mastercard.

Prema ovom istraživanju, ukupno korišćenje platnih kartica u onlajn trgovini iznosi 69%. Od ukupnog broja ispitanika, njih 33% barem jednom mjesečno plaća onlajn. Odjeća, obuća i nakit (39%) i kućne potrepštine (35%) najčešće se plaćaju putem interneta. Jedan dio ispitanika preferira domaće internet prodavnice, drugima su draže strane. Treća kategorija voli podjednako i jedne i druge, dok čak 15% njih kaže da su im omiljene internet prodavnice one na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Kad smo već kod društvenih mreža…

Vjerovatno se slažete sa tim da je korišćenje društvenih mreža isključivo radi održavanja kontakta sa drugima davno prošlo vrijeme. Danas društvene mreže koristimo kako bismo upotpunili slobodno vrijeme konzumirajući zabavan sadržaj, informišući se o predstojećim događajima, istražujući „instagramične“ kutke grada koji ćemo uskoro posjetiti ili tražeći na stranici za onlajn prodaju idealnu modnu kombinaciju za posebnu priliku.

Kad je u pitanju dijeljenje ličnih podataka na internetu, a samim tim i na društvenim mrežama, trebalo bi razmišljati logično. Ako poručujem obuću sa Instagram stranice, dovoljno će biti da ostavim ime i prezime, broj telefona, adresu i grad – nema potrebe za dijeljenjem matičnog broja i fotografije lične karte.

Sa druge strane, vjerovatno nema potrebe da baš svi uvidom u vaš profil saznaju vašu adresu stanovanja, niti to gdje mališani koje volite idu u vrtić, školu ili na vannastavne aktivnosti. Zbog čega to kažemo, najbolje je opisano stihom pjesme koju smo učili kao mali: „Na ovom svetu ima nas raznih“. Sada su stvari jasnije, zar ne?

Sve što ne biste rekli nepoznatoj osobi na ulici, ne dijelite ni na društvenim mrežama

Podatke u vezi s karticom ne treba da dijelite na društvenim mrežama, a ovdje je važno biti oprezan i prilikom nagradnih igara.

Kao što nikome nećete saopštavati PIN kod u cilju što bezbjednije upotrebe bankomatatako ni podatke u vezi s karticom ne treba da dijelite na društvenim mrežama, a poželjno ni na internet stranicama koje ne počinju sa https (s kao Sveznalica je ovdje ključno, jer obezbjeđuje značajan nivo zaštite vaših podataka).

Budite oprezni i prilikom nagradnih igara. Često prevaranti prave lažne stranice predstavljajući se kao kompanije, institucije i brendovi i kreiraju lažne nagradne igre za vrijeme trajanja pravih. Zatim vas obavještavaju kako ste vi „osvojili“ nagradu i da vas od nje dijeli samo još registracija preko linka, koji će se kasnije pokazati kao zlonamjeran, ili zahtijevaju da im putem privatne poruke dostavite fotografiju lične karte, broj kartice, zajedno sa datumom njenog isteka i kodom koji se nalazi na njenoj poleđini.

Što se Erste banke tiče, Sveznalica kaže da na našim zvaničnim FacebookInstagram i LinkedIn nalozima možete biti mirni, jer nikada nismo i nećemo tražiti vaše korisničke podatke. Zato ih nemojte slati mejlom, putem društvenih mreža, tekstualnih poruka, niti otkrivati putem sumnjivog telefonskog poziva.

Čak 63% ispitanika iz pomenutog istraživanja koristi uslugu plaćanja sačuvanom karticom kod onlajn trgovca

Provjerite vjerodostojnost stranice koju ste otvorili: naziv pokušajte ručno da unesete umjesto klikom na link koji vam se pojavio, a uporedite i naziv internet domena.

Istina je da ova opcija štedi vrijeme, ali uvijek je sigurnije nanovo unositi podatke. Takođe, za još veću sigurnost, tu je Mastercard ID Check usluga, koja je po automatizmu aktivirana i besplatna za sve korisnike Erste platnih kartica, a omogućava dvostruku potvrdu identiteta prilikom onlajn kupovine.

Osim onog „s“ koje treba da postoji na kraju početnog dijela (https) svake internet stranice na kojoj namjeravate kupovati, obratite pažnju na ponude koje do vas dolaze preko mejla, Google pretrage i oglasa na društvenim mrežama, a koje vas jednim klikom šalju na veb-sajt da saznate više. Ako ponuda zvuči previše dobro da bi bila istinita, vjerovatno se radi o prevari.

Provjerite vjerodostojnost stranice koju ste otvorili: naziv pokušajte ručno da unesete umjesto klikom na link koji vam se pojavio, a uporedite i naziv internet domena – stvarni i onaj sa kojeg je ponuda došla do vas. Kao što ćete pretpostaviti, ni na ovim mjestima nije sigurno ostavljati podatke, jer vam to može pričiniti značajnu materijalnu štetu.

Internet je sjajan ako se koristi mudro. Zato ćete i čuti da je najbolji način da sačuvate lične podatke da ih uopšte ne dijelite. Da biste pristupili bilo kojoj društvenoj mreži, neće biti potrebno da obezbijedite i sa cijelim svijetom podijelite vašu tačnu lokaciju – zašto biste to onda radili? Nijedna onlajn prodavnica vam neće putem društvenih mreža tražiti podatke u vezi sa platnom karticom (broj kartice, datum važenja i CVV) i PIN kodom, osim one prevarantske. Takve zaobilazite u širokom luku.

Sjetite se da je sekund dovoljan da se napravi screenshot i da se isti može dijeliti dalje i zloupotrijebiti. Sigurni smo da ne želite to, već da naučite na koje se sve načine možete zaštititi. Ovdje ćemo vas obradovati informacijom da o jednom dijelu vaše sigurnosti brinemo mi, ali ćemo i podijeliti korisne savjete na temu onlajn bezbjednosti. Uz sve navedeno, nadamo se da ćete u budućnosti uživati samo u pozitivnim stranama interneta. 🙂

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *