Francuska želi cijeli EDF, planiranju nove nuklearke

Francuska vlada planira u potpunosti da preuzme proizvođača struje EDF (Electricite de France), najavila je premijerka Elisabet Borne.

„Potvrđujem da država namjerava da kontroliše 100 odsto EDF-ovog kapitala“, izjavila je Borne u govoru u donjem domu parlamenta, iznoseći prioritete nove manjinske vlade.

Mogućnost prelaza EDF-a u državne ruke nagovijestio je ove godine predsjednik Emanuel Makron, koji ga želi iskoristiti kao glavnu polugu ogromnih ulaganja u nove nuklearne reaktore.

Premijerka nije u govoru precizirala hoće li vlada kompaniju nacionalizovati posebnim zakonom ili otkupom udjela manjinskih akcionara, niti je navela konkretan datum, napominje Reuters.

Država je trenutno vlasnik 84 odsto udejla u kompaniji koja kasni s gradnjom novih nuklearnih elektrana u matičnoj Francuskoj i u Britaniji, i probijanjem finansijske konstrukcije.

Probleme joj zadaje i korozija na “starim” nuklearnim reaktorima pa je polovinu bila prisiljena da ugasi.

I vlada joj je otežala poziciju odredbom prema kojoj mora da prodaje struju konkurenciji uz popust, u razdoblju rekordno visokih cijena.

U EDF-u procjenjuju da će im dobit zbog smanjene proizvodnje pasti za 18,5 milijardi eura. Popust bi ih trebao stajati 10,2 milijarde eura. Procjenjuju istovremeno da će im dug ove godine porasti 40 odsto i premašiti 61 milijardu eura.

Izvor: SEEbiz

Check Also

Kako se Evropa suočava s globalnom krizom hrane?

Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica – neke su od mjera kojima EU …

Leave a Reply

Your email address will not be published.