Ove svjetske ekonomije pašće u recesiju u narednih 12 mjeseci

Mnoge od vodećih svetskih ekonomija pašće u recesiju u narednih 12 mjeseci pošto centralne banke krenu da agresivno pooštravaju monetarnu politiku u borbi protiv rastuće inflacije, kaže glavni ekonomista brokerske firme Nomura holdings, Rob Subaraman.

„Trenutno su centralne banke fokusirane na jednu stvar — a to je da smanje inflaciju. Kredibilitet monetarne politike je isuviše dragocjena imovina da bi se izgubio. Tako da će biti veoma agresivni“, kaže on.

Pored SAD, brokerska firma Nomura u svom istraživanju sljedeće godine očekuje recesiju u eurozoni, Velikoj Britaniji, Japanu, Južnoj Koreji, Australiji i Kanadi.

Najčudnija Kina

U istraživanju, Nomura je podvukla nekoliko ekonomija srednje veličine — uključujući Australiju, Kanadu i Južnu Koreju — koje su imale procvat tržišta nekretnina. Oni su u opasnosti od recesije dublje nego što je bilo predviđeno ako povećanje kamatnih stopa izazove pad stambenog fonda i razduživanje, navodi se u izvještaju.

„Najčudnija je Kina, koja se oporavlja od recesije dok se privreda otključava usred akomodativne politike, iako je u opasnosti od obnove blokade i nove recesije, sve dok se Peking drži svoje strategije nultog Covid-a“, navodi se u izvještaju.

Rizik od recesije je stvaran

Centralne banke širom svijeta su predugo držale „super labavu monetarnu politiku“, nadajući se da će inflacija biti prolazna, rekao je Subaraman. Sada vlade moraju da to nadoknade i pokušaju da povrate kontrolu nad narativom o inflaciji, rekao je on za CNBC.

„Još jednu stvar ističem kada imate mnogo ekonomija koje slabe, ne možete se osloniti na izvoz za rast. To je još jedan razlog zašto mislimo da je ovaj rizik od recesije veoma stvaran i da će se vjerovatno dogoditi“, rekao je Subbaraman.

Check Also

Stižu dobre vijesti za mala i srednja preduzeća: Online kredit do 300.000 EUR za samo 48 sati

Addiko banka je pripremila jedinstvenu ponudu za klijente iz sektora privrede koji mogu da apliciraju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.