EBRD potvrdio finansiranje CEDIS-ovog projekta “pametnih mreža”

Dodajte komentar

Potpisivanjem Mandatnog pisma sa predstavnicima Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, koje je upriličeno u prostorijama kompanije, CEDIS je dobio prvo konceptualno odobrenje za pregovore oko uslova finansiranja projekata iz oblasti „pametnih mreža“. Implementacija „pametnih mreža“ u elektrodistributivni sistem podrazumijeva uspostavljanje SCADA/ADMS sistema za daljinsko upravljanje distributivnim trafostanicama (110/35kV, 110/20kV, 110/10 kV, 35/10 kV) na cijelom području Crne Gore, čija je vrijednost projektovana na 25 miliona eura.

“Projekti koje CEDIS planira da realizuje se poklapaju sa „zelenom agendom“ koja je u fokusu djelovanja EBRD, zbog čega vjerujem u našu plodotvornu saradnju, ne samo na ovom nego i na nizu ostalih projekata koje imamo u planu. Već narednih dana očekujemo potpisivanje ugovora sa konsultantom za projekat implementacije SCADA sistema, a s obzirom da se na pripremi radi intenzivno već neko vrijeme, takođe očekujem da konsultantu neće biti potrebno mnogo vremena da pristupi projektu i krene sa aktivnostima“, istakao je Vladimir Čađenović, izvršni direktor CEDIS-a.

Implementacijom SCADA/ADMS sistema postiže se efikasno upravljanje elektromrežom na osnovu informacija o procesima na mreži u realnom vremenu, uključujući i vizualizaciju mrežnih procesa i mogućnost blagovremene reakcije u cilju izbjegavanja preopterećenja, samim tim i smanjenje broja prekida, odnosno sigurnije i kvalitetnije napajanje električnom energijom za korisnike.

Potpuna transparentnost dešavanja na mreži omogućiće i značajne uštede kroz dodatno snižavanje nivoa guditaka u elektrodistributivnom sistemu.

Takođe, napredni sistemi upavljanja elektrodistributivnom mrežom predstavljaju nezaobilaznu potporu procesu „zelene tranzicije“ jer omogućavaju detaljnu informaciju i efikasno upravljanje tokovima energije iz obnovljivih izvora.

“Ovo je vrsta projekata koju želimo da vidimo u Crnoj Gori i regionu. Ne moram napominjati koliko je važna energetska efikasnost i integrisanje obovljivih izvora energije. Vrlo je važno da kompanije poput CEDIS-a imaju finansijskog kapaciteta da direktno sarađuju sa nama, bez uplitanja države u smislu garancija. Vjerujem da je ovo važan korak za našu dalju saradnju“, naglasio je Matteo Colangeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan.

Planirano je da projekat teče fazno, na način što bi implementacija centralnog SCADA/ADMS sistema i integracija 40 trafostanica naponskog nivoa 35/10kV i 110/35/10kV obuhvatila teritoriju Podgorice i primorske opštine.

Naredna faza bi podrazumijevala proširenje projekta na preostali dio Crne Gore i obuhvatila sve objekte naponskog nivoa 35/10kV i 110/35/10kV.

U okviru treće faze implemetirani SCADA sistem bi integrisao i određeni broj trafostanica 10/0.4 kV i rastavnih elemenata na 10kV.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora direktora CEDIS-a, Rajko Radošević, izvršni direktor Vladimir Čađenović sa saradnicima, direktori kancelarija EBRD za Jugoistoču Evropu i Zapadni Balkan Charlotte Ruhe i Matteo Colangeli, i Remon Zakaria, šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj za Crnu Goru.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *