Banka Engleske objavila loše rezultate

Dodajte komentar

London — Engleska banka upozorila je u utorak da su se ekonomski izgledi za Britaniju pogoršali od početka godine.

Ona je pozvala zajmodavce te zemlje da izdvoje više kapitala kako bi apsorbovali šokove na tržištima.

“Ekonomski izgledi za Veliku Britaniju i globalno su se značajno pogoršali”, navodi Engleska banka u svom Izvještaju o finansijskoj stabilnosti.

Cijene osnovnih dobara, kao što su hrana i energija, naglo su porasle u Velikoj Britaniji i širom svijeta, dodaje se u saopštenju, okrivljujući za to sukob u Ukrajini, a kako se navodi, krivac za ovu krizu je sukob u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju, više cijene, slabiji rast i stroži uslovi finansiranja otežaće stanovništvu i privredi otplatu ili refinansiranje duga, prenose Novosti.

“S obzirom na ovo, očekujemo da će domaćinstva i preduzeća postati više rastegnuta u narednim mjesecima. Oni će takođe biti podložniji daljim šokovima”, precizirala je centralna banka.

Uprkos pogoršanju krize troškova života, sa inflacijom koja ide ka dvocifrenoj vrijednosti, regulator je izrazio uvjerenje da su banke otporne na ranjivost duga među domaćinstvima i preduzećima. Pozivao ih je da povećaju svoj kapitalni rezervat na 2 odsto, što znači da će im trebati dodatnih 13,2 milijarde dolara gotovine.

“Postoji niz negativnih rizika koji bi mogli negativno uticati na finansijsku stabilnost Velike Britanije”, saopštila je Engleska banka.

Očekuje se da će inflacija u Britaniji porasti na 11 odsto kasnije ove godine, a bazna kamatna stopa centralne banke mogla bi da poraste na čak 3 odsto do kraja 2023, upozoravaju ekonomisti.

(Novosti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *