Slovenija podijelila subvencije za 10 avioprevoznika

Dodajte komentar

Deset avio prevoznika koji lete u ljubljanski aerodrom Jožeta Pučnika podijeliće 1,83 miliona eura nakon završetka državnog tendera usmjerenog na poboljšanje povezanosti zemlje.

Svih deset prijavljenih prevoznika dobilo je sredstva. Među njima su Lufthansa, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines, Air Serbia, Air Montenegro, Turkish Airlines, Wizz Air, LOT Polish Airlines, easyJet i Flydubai, pri čemu su posljednja dva uključena prvi put.

Svi preostali prevoznici bili su korisnici sličnog mehanizma finansiranja prošle godine, izvještava Ex-Yu Aviation.

Slovenačko ministarstvo za prirvedni razvoj i tehnologiju nije preciziralo koliko je svaki pojedini avionski prevoznik dobio. Sredstva su raspodijeljena na osnovu broja putnika, frekvencija i kapaciteta. Prošle godine Lufthansa, Turkish Airlines i Air France bili su najveći korisnici. Značajno je da se ni Air France, ni njegova niskotarifna podružnica Transavia ovaj put nisu prijavili.

– Za Sloveniju je od vitalnog značaja da se uključi se u svjetske tokove. Mi smo izvozno orijentisana privreda i možemo biti konkurentni samo ako naši privrednici fizički prisutni na svjetskim tržištima, što nam osiguravaju upravo redovne i pouzdane avio  linije. Dobra avio povezanost još je važnija tokom ljetne turističke sezone, zbog čega želimo da privučemo što više stranih gostiju u Sloveniju, kazao je slovenački ministar za privredni razvoj i tehnologiju Matjaž Han.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *