Šef Dojče banke: Inflacija je otrov za društvo

Dodajte komentar

Šef Deutsche banke Kristijan Zeving zahuktalu inflaciju opisuje kao otrov za društvo i upozorava da neprekidno poskupljivanje svega preti da izazove recesiju.

“Kada 40 odsto građana kaže da krajem mjeseca ne može ni euro da ostavi na stranu, to znači da je socijalni mir u Njemačkoj ugrožen”, rekao je Zeving u ponedjeljak na jednom bankarskoj konferenciji u Frankfurtu.

Povrh toga, trajni pritisak inflacije prijeti i recesijom, rekao je Zeving, dodajući da su knjige porudžbi preduzeća još puna i profit robustan, ali da sa zebnjom iščekuje narednih 12 mjeseci.

“Uz eksploziju cijena, stanje zaoštravaju pandemija, prenapregnuti lanci snabdijevanja i uska grla na tržištu rada. Ako rat u Ukrajini još prekine uvoz ruskog gasa, njemačka privreda će upasti u duboku recesiju”, ocijenio je Zeving.

On je ocijenio da Evropska centralna banka (ECB) kasni i nije dovoljno odlučna sa podizanjem referentne kamatne stope, bazične mjere za hlađenje inflacije.

Zeving je dodao i da se nada da će američke Federalne rezerve svoju osnovnu kamatu povećati za još 0,75 procentnih poena, odnosno da će ECB ranije od očekivanog i sama reagovati.

Potrošačke cijene su u junu u eurozoni, bloku koji čini 19 članica EU koje koriste euro kao zajedničku valutu, rasle međugodišnjom stopom od 8,6 odsto. U Njemačkoj ta stopa je dospjela na 7,6 odsto.

Izvor: B92/dpa

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *