Ovo su 100 najvrjednijih kompanija na svijetu

Naftna kompanija Saudi Aramco je s tržišnom vrijednošću od 2,3 biliona  američkih dolara najskuplja kompanija na svijetu – a slijedi američki Apple. To je rezultat studije revizorske i konsultantske kompanije EY.

Malo se promijenilo u dominaciji firmi sa sjedištem u SAD-u na svjetskim berzama: sada ih je 60, a prije pet šest mjeseci ih je bilo 61.

Među prvih 10 su Microsoft, Alphabet, (matična kompanija Googlea) Amazon, Tesla, investiciona kompanija Berkshire Hathaway, zdravstveno osiguranje Unitedhealth, Johnson & Johnson i Facebookova grupa Meta.

Najvrjednija evropska kompanija, je švicarski Nestle – na 20. mjestu. Prema revizorima, krajem 2007. dakle prije finansijske krize, od 100 najvrjednijih kompanija širom svijeta su 46 su bile iz Evrope. Sada ih je ostalo samo 16.

Povratak energetskog sektora

Pad cijena na svjetskim berzama – izazvan ruskim ratom protiv Ukrajine, zabrinutošću oko recesije i rastućim kamatnim stopama – uništio je bilione vrijednosti u prvoj polovini 2022.

Samo tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost akcija kojima se trguje na berzi 100 najskupljih kompanija – pala je tokom prvih šest mjeseci ove godine za 17 posto ili 6,1 biliona dolara – na oko 29,8 biliona dolara. Pritom su tehnološke firme pale čak za 28 posto.

Nasuprot trendu, naftne i plinske kompanije među prvih 100 povećale su svoju berzansku vrijednost za 19 posto.

„U posljednje vrijeme investitori se više fokusiraju na profitabilnost nego na rast”, ​​objasnio je Henrik Alers, izvršni direktor EY Njemačka. „Novac se više ne daje tako lako, povećavaju se zahtijevi naspram kompanija u koje se ulaže”.

Sumorni izgledi za Evropu

Iako mnoge vodeće firme i dalje bilježe visoke profite, trenutna situacija je dovela do duboke neizvjesnosti, kaže Alers. On očekuje veoma tešku drugu polovinu godine: „Loše vijesti dolaze jedna za drugom, treba prevladati nmoge krize od kojih neke podstiču jedna drugu. Opasnost od globalne recesije je sada realna.”

Alers smatra da će digitalizacija – kojoj je pandemija korone dala ogroman zamah – vjerovatno imati odlučujući uticaj na ekonomiju i berze u godinama koje slijede.

A tu su Europa i Njemačka slabo pozicionirane. Od 23 tehnološke kompanije koje su trenutno među 100 najboljih, 17 ima sjedište u Sjevernoj Americi, četiri u Aziji i samo dvije u Evropi. Prema njegovim riječima, trend digitalizacije je doveo do toga da se posljednjih godina smanjila težina Evrope na svjetskim berzama.

Među 100 najvrjednijih prvi put nema ni jedne njemačke firme

Njemačke firme sve više gube težinu na svjetskim berzama. Dok je na kraju 2007. među 100 najvrjednijih bilo sedam njemačkih kompanija, na kraju 2021. su ostale samo još dvije, piše DW. A u prvoj polovini 2022. nijedna njemačka kompanija nije zastupljena na ovoj rang listi.

Najbolje rangirana frima sa sjedištem u Nemačkoj je SAP koji se bavi softverom s tržišnom vrednošću od 106 milijardi dolara. Ona je, međutim, tek na 113. mjestu. Deutsche Telekom je na 120. mjestu s 98 milijardi dolara, a na 74. mjestu je Linde (industrijski gas) koja od spajanja sa Praxair-om ima sjedište u Irskoj.

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.