Nakon EU Rimac dobio zeleno svjetlo za isporuku Nevere i u SAD

Dodajte komentar

Hrvatski proizvođač električnih automobila Rimac Automobili saopštio je u ponedjeljak da bi mogao započeti isporuku potpuno električnog hiperautomobila Nevera američkim kupcima nakon odgovarajućih regulatornih odobrenja.

– Stigli su i posljednji dokumenti za US homologaciju (EPA & CARB). Nevera je sada homologovana za EU i SAD i spremna je za isporuku, objavio je Mate Rimac, osnivač i direktor kompanije Rimac Automobili na Facebook profilu.

Rimac je prošlog mjeseca objavio da je Nevera dobila konačna odobrenja Evropske unije te da će prvi automobili biti isporučeni kupcima u sljedećih nekoliko mjeseci. Automobili će se sklapati u pogonu Jankomir u Zagrebu.

Rimac Automobili pokrenuli su projekt Nevera 2017., kada je kompanija imala 200 zaposlenih s ukupnim prikupljenim kapitalom od 40 miliona eura. Predstavila je Neveru na salonu automobila u Ženevi 2018. i tada je očekivala da će moći isporučiti automobil 2020. Sada kompanija ima preko 1500 zaposlenih i 830 miliona eura ukupnog prikupljenog kapitala.

Početkom juna Rimac Grupa objavila je da je prikupio 500 miliona eura finansiranja serije D, procjenjujući kompaniju na više od 2 milijarde eura, a Mate Rimac ostaje najveći dioničar. Sredstva će se primarno koristiti za dalji razvoj tehnološke podružnice Rimac Technology koja je u potpunom vlasništvu jer započinje serijsku proizvodnju velikih količina originalne opreme za globalne proizvođače, koristeći stručnost stečenu razvojem hiperautomobila Nevera.

Rimac grupa većinski je dioničar u proizvođaču ultraluksuznih hiperautomobila visokih performansi Bugatti Rimac s udjelom od 55 posto. Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche posjeduje preostalih 45%.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *