Najjeftiniji EV na svijetu osvaja tržišta

Maleni Honguang MINI, električni automobil koji proizvode kineske kompanije SAIC Motor i Wuling Motors u saradnji sa General Motors, skrenuo je veliku pažnju svjetske javnosti odmah nakon što se pojavio na kineskom tržištu sredinom 2020. godine.

Jednostavan i moderan dizajn, dobre performanse i pristupačna cijena učinile su da ovaj model doživi veliki uspjeh u Kini, pa je 2021. godine Honguang MINI bio najprodavanije električno vozilo u ovoj zemlji sa 395.451 prodatih jedinica.

Njegova popularnost nastavlja da raste, a početkom ovog mjeseca unapređena verzija pod nazivom Er EV (Air EV) premijerno je predstavljena u Džakarti. Er Ev će se naći u prodaji u drugoj polovini ove godine i biće prvo električno vozilo iz Honguang porodice koje se prodaje van granica Kine.

Ovaj model će se proizvoditi u predgrađu Džakarte što ujedno znači da bi Er EV mogao da utre put malim kineskim električnim automobilima ka globalnom tržištu, prvenstveno ka tržištu Novog Zelanda i Australije.

Unaprijeđeni model je nešto veći od svog prethodnika i može imati motor snage 30 kW ili 50 kW. Maksimalna brzina mu je oko 100 km/h, a sa jednim punjenjem može preći blizu 300 km.

Budući da je cijena prvog modela Honguang MINI oko 4.200 USD, očekuje se da će Er EV biti znatno skuplji, ali i dalje jeftiniji od ostalih električnih automobila. U Indoneziji će koštati do 9.745 USD.

Iyvor> energetskiportal.rs

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.