Novi poziv za prijavu razvojnih turističkih projekata, garancija samo milion eura

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je danas novi javni poziv prijavu na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma, koji će biti otvoren do 31. avgusta. Riječ je o spisku projekata na osnovu kojih strani investitori mogu da zatraže takozvano ekonomsko državljanstvo u Crnoj Gori.

Evropska komisija je u više navrata i ove godine insistirala na tome da ovakve aktivnosti ne treba da budu razlog sticanje pasoša naše zemlje, te savjetovala da se „ukine šemu državljanstva investitorima zbog rizika kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala“. Predlagano je i da se program odmah završi, kako ne bi bilo prilike da sporna državljanstva dobiju neprovjerene osobe iz Rusije, Bjelorusije i Ukrajine.

Premijer Dritan Abazović je na kritike iz Brisela odgovorio da nisu na mjestu, te da je nemoguće odmah prekinuti program „jer postoje prijave za koje treba završiti proceduru“. Kako je tada najavio, zato će ovakva praksa trajati do kraja godine.

Današnjim raspisivanjem novog javnog poziva u skladu sa Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, ne samo što će biti otvorene nove mogućnosti za dodjelu kontroverznih državljanstava, već će novim aplikantima biti dodatno olakšan put do njih.

Naime, aktuelna Vlada je prije dvije sedmice odlučila da minimalan iznos traženih bankarskih garancija za transakcije na osnovu kojih se dodjeljuju pasoši sa dva i po miliona eura – odnosno polovine minimalne investicije – sada bude zaokružena na milion eura za sva ulaganja, uključujući i ona koja bi, prema prijavama, trebalo da iznose najmanje 15 miliona eura u primorskom regionu i Podgorici.

Kriterijumi su posljednjih par godina takođe mijenjani u dijelu tipa objekata koji mogu biti na listi, pa su kondo hoteli sa većim brojem jedinica za prodaju u odnosu na hotelski dio takođe uvršteni kao moguća rješenja.

Podsjećamo, ulaganja u hotele ili mješovite komplekse na osnovu kojih se može dobiti crnogorsko državljanstvo mora biti minimum 15 miliona u objekte sa pet zvjezdica i 60 smještajnih jedinica u primorskom regionu ili Podgorici, odnosno pet miliona eura za one sa 35 smještajnih jedinica i četiri zvjezdice sjevernom ili centralnom regionu.

„Neopoziva bankarska garancija naplativa na prvi poziv u korist Vlade Crne Gore, u iznosu od 1.000.000,00 eura, garantuje realizaciju planirane dinamike investicije iz Biznis plana i Revidovanog glavnog projekta“, precizira se u javnom pozivu.

Listu razvojnih projekata u oblasti turizma predlaže Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, a utvrđuje Vlada. Prijave se dostavljaju u sjedište resornog ministarstva do kraja avgusta.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *