HTP Miločer podnosi tužbu zbog bankarskih garancija za Kraljičinu plažu

Dodajte komentar

Odbor direktora Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Miločer odlučio je da podnese krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva te državne kompanije, ali i vladinih funkcionera, jer navodno ne postoji garancija od 20 miliona eura za gradnju novog hotela Kraljičina plaža.

To je Vijestima potvrdio predsjednik Odbora direktora HTP Đorđije Vujović (Demokratski front), pojasnivši da su zadužili izvršnog direktora da pokrene putanje krivične odgovornosti, nakon što su, kako tvrdi, revizijom poslovanja za 2020. godinu utvrđene brojne nepravilnosti.

„Ugovorom o zakupu između Društva i ‘Adriatic Properties’ d.o.o. Budva od 31. januara 2007. godine, predviđene su činidbene garancije. Nijesmo dobili na uvid informaciju od izvršnog direktora po pitanju činidbenih garancija. Garancije su predviđene na iznose, član 36.1, do 20 miliona eura i član 44.2, na 500.000 eura“, navodi se u izvještaju revizora.

Vijestima je nezvanično rečeno da je novo rukovodstvo firme utvrdilo da je „spaljeno pet metara dokumentacije kompanije, prije nego što su preuzeli upravljanje“.

Vlada premijera Željka Šturanovića 15. januara 2007. dala je zeleno svjetlo da se zaključi ugovor o zakupu na 30 godina hotela Sveti Stefan, Vile Miločer i hotela Kraljičina plaža. Potpis na ugovor tada su stavili direktori HTP “Budvanska rivijera i HTP “Miločer, kao i predstavnici „Aidway Investments Limited“ sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, Ministarstvo turizma i „Aman Resorts Management“ iz Holandije.

Prema ugovoru, garantovana godišnja ukupna zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je predviđeno da se može revidirati svake treće godine.

Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona eura.

Najbitnije je prećutano zakupcu je dozvoljeno da u Miločerskom parku, na mjestu nekadašnjeg hotela Kraljičina plaža izgradi novi, ali i depadans sa 66 stanova za tržište, čija je vrijednost više desetina miliona eura.

Upravo gradnja nove Kraljičine plaže, koju je aminovala Vlada, samim tim i HTP Miločer koji je upravljao nekada luksuznim hotelom, bila je glavna „caka ugovora, koja je omogućila da investitor dobije enormnu zaradu prodajom stanova za tržište“.

Stari hotel je porušen, a novi je ugorubo izgrađen, uprkos protestima mještana, Mjesne zajednice i Opštine Budva koja je sve vrijeme osporavala građevinsku dozvolu i betonizaciju stoljetnog parka…

Novi hotel Kraljičina plaža, prema projektu, imaće dvije podzemne etaže sa 137 parking mjesta, prizemlje i četiri sprata. U objektu će biti 126 smještajnih jedinica, od čega 60 soba i 66 apartmana za prodaju, sa ukupno 262 kreveta. Površine hotelskih soba biće od 30 do 70 kvadrata i projektovane su kao jednokrevetne i dvokrevetne. Apartmani će biti veličine od 62 do 317 kvadrata, a projektovani su kao dvokrevetni, trokrevetni, četvorokrevetni, petokrevetni i šestokrevetni. Apartmani će imati trpezariju, dnevni boravak, dvije do četiri spavaće sobe s kupatilom i garderoberom, radnu sobu, prostoriju za osoblje, kuhinju i terasu sa zelenilom.

Investitor, kompanija Adriatic Properties Petrosa Statisa, dugoročni je zakupac hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža.

Aneksima zaključenim januara 2013. produžen je zakup hotela Sveti Stefan i Miločer sa 30 na 42 godine, dok je zakup hotela Kraljičina plaža produžen sa 30 na 42, odnosno 90 godina. Skupština Opštine Budva donijela je Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan, kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.

Vrhovni sud nedavno je odbacio kao neosnovan zahtjev Opštine Budva da preispita presudu Upravnog suda koji je odbio tužbu metropole turizma protiv saglasnosti Glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje hotela Kraljičina plaža u Pržnu. Upravni sud je početkom maja prošle godine odbio tužbu Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva koji je tražio da se poništi rješenje nekadašnjeg glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića, a koji je početkom avgusta 2019. dao saglasnost na idejno rješenje novog hotela.

Tužbom protiv tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja Direktorata glavnog državnog arhitekte, Upravnom sudu je predočeno da je saglasnost data nezakonito, suprotno Prostornom planu posebne namjene za obalno područje.

Vrhovni sud je potvrdio presusudu Upravnog suda, odnosno da je rješenje Glavnog državnog arhitkte o davanju saglasnosti zakonito.

Ana Đukanović tražila nižu cijenu zakupa, Skupština usvojila

Vlada Crne Gore, na čelu s premijerom Zdravkom Krivokapićem, nakon deset godina skinula je oznaku tajnosti s dokumentacije u vezi sa zakupom hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža.

Advokatica Ana Đukanović, sestra aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, pisala je 6. novembra 2012. tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću tražeći da se smanji zakup koji shodno ugovoru plaća Adriatic Properties. Nakon njenog dopisa, Vlada je 29. novembra te godine usvojila predlog aneksa za tri hotela i poslala ga Skupštini, koja je aneks usvojila tek nakon tri godine, jer tadašnja DPS SDP koalicija nije imala većinu.

Kasnije je Đukanovićeva Vlada dobila podršku dijela tadašnje Pozitivne i aneks za Sveti Stefan i Miločer je usvojen krajem jula 2015. Aneks za Kraljičinu plažu usvojen je pola godine kasnije. Aneksom za Sveti Stefan produžen je zakup za 12 godina, do 2049. i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura. Aneksom za Kraljičinu plažu zakup je produžen sa 30 na 90 godina i omogućena je izgradnja kondo-hotela, odnosno i apartmana za prodaju.

Lider Pozitivne Darko Pajović, koji je u Skupštini presudio da se ugovor produži, postao je ambasador u Pekingu…

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *