Digitalna ekonomija donosi Kini 40 odsto BDP-a

Kineska digitalna ekonomija posljednjih godina registruje brzu ekspanziju, sa 11 biliona juana (1,65 biliona američkih dolara) u 2012. na više od 45 biliona juana u 2021, pokazuju podaci kineskog Ministarstva industrije i informacionih tehnologija.

Kineska medijska grupa (CMG) prenosi da je udio digitalne ekonomije u kineskom bruto domaćem prozvodu (BDP) za isto vrijeme porastao sa 21,6 odsto na 39,8 odsto.

“Kina je ubrzala izgradnju digitalne infrastrukture. Do kraja maja, zemlja je izgradila najveće i tehnološki napredne mrežne objekte na svijetu, pokrivajući optičkim mrežama sve administrativne oblasti na nivou okruga i na višim nivoima, sa 1,7 miliona 5G baznih stanica”, navodi resorno ministarstvo.

Ta zemlja je takođe ubrzala integraciju velikih podataka, računarstva u oblaku i vještačke inteligencije sa sektorima kao što su energetika, medicinska njega, transport, obrazovanje i poljoprivreda.

U 2021. proizvodnja sa dodatom vrijednošću velikih kompanija u oblasti elektronskih informacija porasla je za 15,7 odsto na godišnjem nivou, što je rekordno visoki rast u posljednjih deset godina, dok su prihodi od softvera i usluga informacionih tehnologija, kao i interneta i srodnih usluga takođe zabilježili dvocifreni rast, saopštilo je Ministarstvo.

Check Also

Euromoney proglasio Colliers najboljom globalnom konsultantskom kućom

Svjetska kompanija za upravljanje investicijama Colliers proglašena je najboljom globalnom konsultantskom kućom na dodjeli prestižne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.