Ruska nafta može se kupiti i po niskim cijenama, evo ko je preprodaje Zapadu

Dodajte komentar

Indija trenutno naveliko koristi mogućnost uvoza jeftine ruske nafte, ali tamošnji prerađivači to koriste kako bi dodatno zaradili na – izvozu derivata na Zapad.

Deutsche Welle istražio je tvrdnje o indijskom uvozu energenata tokom ove godine, tačnije od izbijanja rata u Ukrajini.

Popust od 40 posto

Na društvenim mrežama govori se kako Indija kupuje rusku naftu uz popust od 40 odsto u odnosu na tržišnu cijenu. Ta tvrdnja je tačna, ističe DW. Od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, indijski prerađivači nafte povećali su uvoz ruske nafte.

Podaci finskog Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA), do maja je udio Indije u izvozu ruske nafte skočio sa 1 na 18 odsto. Indija sada iz Rusije uvozi više nafte nego iz dosadašnjih vodećih dobavljača, Saudijske Arabije i Iraka.

Jedan od razloga tako značajnog povećanja jeste što je Indija isposlovala značajno nižu cijenu nego što je na tržištu. Drugi je veliko povećanje potražnje za naftnim derivatima u toj velikoj zemlji.

Prema procjenama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), trenutna indijska potrošnja od 4,7 miliona barela dnevno do iduće godine narašće na 5,15 miliona barela. Najveći dio te nafte doći će iz uvoza – Indija je 2020. proizvela 770.000 barela dnevno, prema statističkom izvješću britanske naftne kompanije BP-a. Taj izvještaj pokazuje kako je Indija već sada treći svjetski potrošač energenata u svijetu. Do 2045. potražnja za naftom u toj državi trebalo bi da dosegne oko 11 miliona barela dnevno.

Ali, postavlja se pitanje da li sva ta nafta iz Rusije na kraju završi u rezervoarima indijskih vozila? Dominik Lehmann, član njemačke stranke Die Linke, tvrdi kako Indija dio prerađene nafte prodaje u obliku benzina i dizela SAD-u i Evropskoj uniji.

“To je kapitalizam u njegovom najboljem izdanju”, sarkastično je dodao Lehmann.

Tu tvrdnju trenutno nije moguće dokazati. Doduše, podaci indijskog ministarstva trgovine pokazuju značajan izvoz nafte u aprilu i maju, s pršlogodišnjih 8,9 milijardi dolara na 16 milijardi dolara. To je navelo CREA-u na zaključak kako indijske rafinerije prerađuju rusku naftu. S time se u svom izvještaju od 20. juna saglasila i konsultantska firma Rystad Energy.

Kao Iran nekada

“Očekivanja da će se ruskom naftom teško trgovati na međunarodnom tržištu nisu se ostvarila jer su pošiljke preusmjerene na alternativna tržišta. Iako je trošak financiranja takvih pošiljki značajno porastao zbog isključenja Rusije iz zapadnog financijskog sustava, diskont na rusku naftu je preatraktivan da bi ga neki prerađivači ignorirali.

Poput iranske nafte u prošlosti, jednom kada se ruska nafta preradi, bit će praktički nemoguće razlikovati te barele od ostalih kada opet uđu na međunarodno tržište”, stoji u izvješću Rystad Energyja.

Podaci ministarstva trgovine takođe pokazuju izvoz nafte u EU u aprilu vrijedan milijardu eura, dok je godinu ranije taj izvoz vrijedio 287 miliona eura. Sjeverna Amerika takođe je povećala uvoz nafte iz Indije. U aprilu je ta stavka vrijedila 435 miliona dolara, nasuprot 220 miliona dolara godinu ranije.

Alan Sked, profesor emeritus međunarodne istorije na Londonskoj školi ekonomije (LSE) smatra kako Indija nije prijatelj demokratije jer kupovinom jeftine ruske nafte potkopava zapadne sankcije. Međutim, ta tvrdnja baš i ne stoji.

Naime, Indiji nije zabranjeno da kupuje rusku naftu. Samo SAD, Kanada i Australija imaju potpuni embargo na uvoz ruske nafte, gasa i uglja. Evropske sankcije na ruske energente uvodiće se postupno, uz mnoštvo izuzetaka. Ali, zanimljiv je podatak da je 75 odsto nafte koja je iz Rusije došla u Indiju i Bliski Istok u aprilu i maju prevezeno – grčkim tankerima.

Izvor: Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *