Luka Bar važan kanal Srbije za uvoz i izvoz robe

Dodajte komentar

Srbija je zainteresovana za zajednički razvoj Luke Bar, istakao je ministar finansija u Vladi te zemlje Siniša Mali.
Gostujući na televiziji Pink, kazao je da u trenutnim uslovima energetske krize Srbija nastoji da pronađe što veći broj kanala snabdijevanja za uvoz i izvoz robe.

“Taj projekat zajedničkog razvoja Luke Bar, ukoliko do njega dođe, a rekli smo da ćemo razgovarati o tome, sa sobom bi povukao i izgradnju auto-puta od Beograda do Bara i upotpunio bi završetak auto-puta koji mi sada gradimo (Požega Boljare) itd. Sa druge strane treba rekonstruisati prugu Beograd Bar kazao je Mali, a prenosi Gradski portal. Na pitanje da li je crnogorski premijer spreman za saradnju, Mali je potvrdno odgovorio. -Ono što sam ja razumio gospodina Abazovića jeste da će i Crna Gora krenuti ka tome. To je za nas mnogo važno. A za njih je možda čak i više važno nego za nas. I to je on rekao. Zašto? Zato jer su ljudi shvatili da ekonomija vodi zemlju”, naprijed rekao je Mali.

Što kaže srpski ministar, to potvrđuju i članovi Vlade Crne Gore Vladimir Joković i Aleksandar Damjanović.
“To je veliki resurs i dragulj Crne Gore, posebno ta linija, i te kako aktuelna, Budimpešta-Beograd-Bar, bez toga ništa nemamo, niti Luka može raditi na ekonomiji Crne Gore. To je predimenzionisano, može da se samo poveže sa ovom željeznicom i mene ohrabruje još prošle godine kad je dolazio evropski komesar za proširenje Varhelji, oni imaju nekih 20-ak milijardi, on je rekao da će on ići na tu rekonstrukciju. Ali prvo mora da se napravi studija”, kazao je Joković.

Damjanović smatra da treba da se razmišlj a u pravcu da “Luka Bar” bude u najboljem mogućem interesu i Republike Srbije i Crne Gore i da se valorizuje na način da je po smatramo zajedno sa rekonstruisanom prugom, jer će nam trebati ta velika propusna moć za robu iz Srbije, za izvoz, za sve ono što je zajednički interes Crne Gore i Srbije”.

“Otvoreni Balkan je ekonomsko uvezivanje, osnaživanje regiona, podlogazajačanje političkih i drugih veza i šansa da region ostvari prosperitet i da se podigne životni standard svih građana na Balkanu”, kazao je.

Mali ističe da se konačno više razmišlja o budućnosti nego prošlosti, čemu svjedoči, kako kaže, i pitanje ugovora sa Crkvom Srbije i “Otvorenog Balkana”.

“Otvoreni Balkan je za predsjednika Vučića možda i najvažnija regionalna inicijativa u ovom trenutku. Inicijativa koja povezuje zemlje, dakle nemate granice. Mi smo to već uspeli da uradimo sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, vi sada nemate da kamioni čekaju kada prolaze kroz te granice. Takođe imate priznavanje radnih dozvola. Oni koji imaju radnu dozvolu u Albaniji, mogu da rade u Srbiji i obrnuto. Dakle, nama je cijela ideja “Otvorenog Balkana” takva da se jednostavno ekonomski povežemo, da nemamo granice, da nemamo barijere”, kazao je Mali.

Nakon posjete crnogorskih zvaničnika Beogradu sve ukazuje na to da će građani Crne Gore, kada je riječ o “Otvorenom Balkanu”, biti dovedeni pred svršen čin. Izjava potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića da je Luka Bar dragulj, dodatno uliva strah da bi neko drugi mogao da ga brusi.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *