IRF za pola godine odobrio 97 miliona kredita, najviše za Monteput

Dodajte komentar

Za šest mjeseci ove godine odobreno je 97,1 milion eura kredita ili 57 odsto (35,1 milion) više u odnosu na isti period prošle godine. Prošle godine su u istom periodu odobrena 62 miliona kredita, kazali su iz Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

“Prvu polovinu tekuće godine u najvećoj mjeri obilježila je podrška likvidnosti preduzeća, te je primjetan i porast tražnje za kreditima koji su se odnosili na pripremanje turističke sezone”, kazali su iz IRF-a.

Istakli su i da je evidentan porast potražnje za programe finansijske podrške za žene u biznisu, ali i broj odobrenih projekata kompanijama koje su osnovale žene, te da je tome doprinijela kampanja “Ona pokreće biznis”.

“IRF je u skladu sa planom aktivnosti, u ovom peridu, podržao kompanije u gotovo svim sektorima, a najviše u sektoru turizma i ugostiteljstva, trgovine, usluga, poljoprivrede i proizvodnje hrane. Programi finansijske podrške IRF-a za MSP su namijenjeni razvoju preduzetništva (mladi, početnici, žene, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni poljoprivredni proizvođači, inovativno preduzetnišvo, ICT biznis, klasterska proizvodnja i slično). IRF pruža i podršku postojećim mikro, malim i srednjim preduzećima kroz podsticaj njihovog daljeg rasta i razvoja, sa posebnom fokusom na prioritetne sekto re crnogorske ekonomije, kao što su turizam i ugostiteljstvo, poljoprivreda i proizvodnja hrane, proizvodnja, usluge, ICT i slično, Takođe, naši programi usmjereni su i na podršku preduzećima kroz održavanje i/ili poboljšanje likvidnosti, zatim podršku razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori, kao i podršku infrastrukturnim projektima, projektima od ekološkog, lokalnog i državnog značaja i projektima iz oblasti energetike i energetske efikasnosti”, naveli su iz IRF-a.

U prvoj polovini ove godine, vrijednostodobrenih kredita za deset najvećih projekata je ukupno 29,2 miliona eura, precizirali su iz IRF-a, čiji je izvršni direktor Irena Radović.

“Najveći plasman je odobren kompaniji Monteput u iznosu od sedam miliona eura, koji je namijenjen za nabavku opreme potrebne za naplatu putarine i održavanje auto-puta. Preduzeću Roaming Montenegro iz Nikšića odobren je kredit u iznosu od četiri miliona eura, dok su preduzeću Kastelana odobrena kreditna sredstva u iznosu od pet miliona eura. Krediti od po tri miliona eura odobreni su kompanijama Novi volvoks i M:tel. Kad su u pitanju veći plasmani, zastupljena je i proizvodnja sa sjevera koja će uposliti značajan broj novih radnika finansiranjem projekta koji će realizovati preduzeće Nikola d.o.o. iz Berana. Tom preduzeću odobrena su kreditna sredstva u iznosu od 1,1 milion eura. Takođe proizvodnja je podržana kreditiranjem preduzeća Food stajl MNE d.o.o. u iznosu od 2,7 miliona eura. Djelatnost turizma iugostiteljstva podržana je finansiranjem projekta preduzeća Kalamper iz Bara u iznosu od 1.450.000 eura, a kredit u iznosu od 1.950.000 eura odobren je preduzeću Komtrejd distribution”, kazali su iz IRF-a.

Ovaj državni fond, kako su naveli, nudi povoljnije uslove kreditiranja od banaka, te da je posebna pažnja usmjerena na kreditnu podršku prilagođenu potrebama privrednika, uz kontinuirano razvijanje i unapređenje proizvoda koje nude privrednicima sa fokusom na razvojne projekte.

“Upravo projekti koji podržavaju transformaci ju ka zelenoj ekonomiji i održivom razvojuu periodu postpandemijskog oporavka će doprinijeti diversifikaciji privrede i stvaranju nove ekonomske vrijednosti u Crnoj Gori” zaključili su iz te institucije.

Uskoro podaci o kreditima

“Dan” je pitao IRF zbog čega u ovoj godini nijesu objavili podatke o izdatim kreditima, kao što je rađeno svake godine.

IRF je u obavezi da objavljuje podatke o odobrenim kreditima na svom sajtu za svaku poslovnu godinu, zbog transparentnosti rada institucije, pa ćemo kao i do sada, polugodišnji spisak objaviti uskoro, početkom jula. Takođe, u saradnji sa Službom za komunikacije Vlade Velike Britanije radimo na savremenoj veb-platformi koja će biti korisnički orijentisana naveli su iz IRF-a.

IRF je u skladu sa planom aktivnosti, u ovom peridupodržao kompanije u gotovo svim sektorima, a najviše u sektoru turizma i ugostiteljstva, trgovine, usluga, poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Izvor: Dan

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *