Manje blokiranih preduzeća, Vektra Jakić i Boka duguju skoro 32 miliona eura

Dodajte komentar

Posljednjeg dana juna u Crnoj Gori su bila blokirana 19.327 računa preduzeća i privrednika zbog neizmirivanja obaveza, a najveće pojedinačno dugovanje iznosilo je 67,25 miliona eura, novi su podaci Centralne banke Crne Gore koja od danas ove podatke objavljuje sa novim elementima izvještaja.

Naime, na novom spisku juče je bilo 57 računa manje u odnosu na 31. maj ove godine kada ih je bilo 19.384.

Prema Zakonu o platnom prometu koji nalaže da CBCG jednom mjesečno objavljuje listu pravnih i fizičkih lica kojima su blokirani računi zbog sprovođenja prinudne naplate. Evidencija ključne monetarne institucije u Crnoj Gori ukazuje da ih je na kraju juna bilo 15.585 ili 66 manje u odnosu na kraj maja. Istovremeno, broj blokiranih računa koji su na listi Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), ali ne i na listi CBCG dostigao je 3.742 ili za jedan više nego 31. maja.

Pet najvećih pojedinačnih dužnika su podogrička kompanija Barać d.o.o. sa blokadom od 67,253 miliona eura, zatim Begrad d.o.o. iz Budve sa 48,43 miliona, te Casino Avala takođe iz Budve sa 22,003 miliona eura. Dug Vektra – Jakić čije je sjedište u Pljevaljima sada iznosi 20,408 miliona, a kompanije Adriatic Apartments iz Podgorice 16,863 miliona eura.

Među deset najvećih su i budvanska firma SlobŠar&Co sa blokadom od 13,284 miliona eura, zatim Cijevna komerc iz Podgorice sa 12,656 miliona, Vektra Boka iz Herceg Novog (koja je u reorganizaciji od 2016. godine) sa 11,424 miliona, te Global Montenegro iz Podgorice sa 11,371 miliona te Bambis stolarija sa 10,648 miliona eura.

“CBCG unaprijedila je način pristupa podacima o postupku prinudne naplate. Korisnicima je omogućen elektronski uvid u istoriju izvještaja počev od februara 2016. godine, zaključno sa posljednjim raspoloživim podacima. Takođe, obezbijeđena je mogućnost provjere istorije podataka o vrijednosti blokade pravnih lica, odnosno preduzetnika na individualnom nivou, i to na posljednji dan u mjesecu”, naveli su iz CBCG.

Podaci o prinudnoj naplati objavljuju se jednom mjesečno, sa presjekom stanja na posljednji dan u prethodnom mjesecu, i to po abecednom redu naziva preduzeća i preduzetnika kako bi se poštovala puna nepristrasnost.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *