Jokić dobio najbolji ugovor u istoriji NBA lige

Dodajte komentar

Nikola Jokić potpisuje produženje ugovora s Denver Nuggetsima, a dogovorenim iznosom koji ta franšiza mora platiti postaje rekorder NBA lige s najvećim ugovorom u njenoj istoriji.

Za dodatnih pet godina saradnje s dvostrukim i aktualnim najkorisnijim igračem lige Denver će morati platiti 270 miliona dolara (prema nekim izvorima 264 miliona dolara).

Produženje ugovora s novim, finansijski boljim uslovima za Jokića započinje sa sezonom 2023./24., a srpski centar dogovorio je ostanak u Denveru do kraja sezone 2027./28. U posljednjoj sezoni imaće pravo da sam odluči želi li da ostane među Nuggetsima uz garantovanih 63.3 miliona dolara, piše Index.

Posljednja godina tog ugovora ujedno je i najunosnija za Jokića, kojem plata od prve godine aktivacije ugovora, kada će dobiti 46.55 miliona dolara za sezonu, raste osam posto godišnje. Bude li mijenjan prije isteka ugovora, imaće pravo na određen procenat koji se obračunava prema trajanju ugovora.

Jokić, kojeg je Denver uzeo na draftu u njegovom drugom krugu 2014. godine kao tek 41. izbor ukupno, nastavlja svoj nevjerovatan uspon u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. U svojoj četvrtoj sezoni postao je All-Star igrač, što je status koji poslije nije gubio, a u posljednje četiri sezone jednom je bio u drugoj najboljoj petorki lige i triput u prvoj.

MVP osnovnog dijela sezone premijerno je postao lani, a to je ove godine i potvrdio novim izborom za najkorisnijeg igrača lige.

U prošloj sezoni Jokić je igrao uz prosjeke od 27.1 koša i 13.8 skokova po utakmici, što su mu i lični rekordi u ligi, kao i 1-5 osvojenih lopti po susretu i 0.9 blokiranih šuteva suparnika, takođe brojke iz prošle sezone. Uz to je imao i 7.9 asistencija, tek 0.4 manje od rekordno dobre sezone koja je prethodila prošloj.

Također, prošle sezone ispisao je istoriju NBA lige postavši prvi igrač koji je u istoj sezoni ostvario učinak od minimalno 2000 koševa, 1000 skokova i 500 asistencija.

Index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *