Gorivo će pojeftiniti, akcize manje do septembra

Dodajte komentar

Benzin će od utorka biti jeftiniji za dva centa, dok će eurodizel pasti tri ili četiri centa. Takođe, Vlada će danas produžiti odluku o umanjenju akcize na gorivo od 50 odsto do kraja avgusta

Cijene goriva će od utorka biti jeftinije od dva do četiri centa, dok će Vlada produžiti odluku o umanjenju akciza na gorivo za 50 odsto do kraja avgusta. Nažalost, ni sada, a ni u narednom periodu ne može se očekivati veći pad cijena naftnih derivata. Do sada su cijene goriva dva puta drastično porasle, polovinom marta i polovinom juna.

Analitičar za ispitivanje tržišta u Udruženju naftnih kompanija (UNKCG) Draško Striković za “Dan” je kazao da će, po trenutnim parametrima, od utorka cijena benzina biti manja za dva centa, dok će dizel pasti tri ili četiri centa. Lož ulje, kako je kazao, ili će ostati na istom nivou ili će pasti za jedan cent.

– Cijene su drastično porasle, kao reakcija na sankcije. Sada se taj rast amortizuje, pa je došlo do blagog pada cijena. I u narednom periodu treba očekivati blago smanjenje cijena, dok do drastičnog umanjenja teško da može doći – kazao je Striković.

Još jedna dobra vijest za vozače je i da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti odluku kojom će umanjene akcize od 50 odsto biti na snazi do kraja avgusta.

To je za “Dan” nezvanično potvrđeno iz Ministarstva finansija, na čijem čelu je Aleksandar Damjanović. Predlog o umanjenju akciza do 30. avgusta je već prošao vladinu Komisiju za ekonomska pitanja, a danas će se naći i na dnevnom redu Vlade.

Trenutno je litar eurosupera 95 – 1,73 eura, BMB 98 je 1,77 eura, dok je litar eurodizela 1,78 eura. Da Vlada nije umanjila akcize za 50 odsto, litar benzina bi bio 33 centa skuplji i koštao bi 2,96 eura, odnosno 2,1 euro po litru, dok bi litar eurodizela bio skuplji za 27 centi i koštao bi 2,05 eura.

Cijene goriva su počele drastično da rastu od marta. Uzrok za rast je invazija Rusije na Ukrajinu. Osim goriva, porasle su i cijene mnogih namirnica jer je došlo do poremećaja na svjetskom tržištu.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *