Damjanović o bolnici Meljine: Ostavljen nam je pakao, rješenje će dosta koštati

Država je do sad izgubila 40 miliona zbog nepostojanja akciza na gorivo za nautička plovila, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović u Skupštini Crne Gore.

Damjanovića je poslanik DPS Petar Ivanović pitao koliko je do danas ministarstvo prihodovalo po osnovu novih akciza na gorivo za jahte.

Ministar je kazao da je cilj bio da se nadomjeste gubici do kojih je dovelo smanjenje akciza na gorivo od 50 odsto.

“Država je do sad izgubila 40 miliona zbog nepostojanja akciza na gorivo. Ne zaboravite da imamo još pogodnosti za vlasnike jahti za rekreaciju, imaju niz olakšica da plaćaju duvan, piće i hranu bez carinskih dažbina. Nije populizam ako kažem da je neophodna solidarnost onih koji mogu sa onim manje bogatim građanima”, kazao je Damjanović i saopštio da se budžet države puni solidnom dinamikom.

Ivanović je kazao da vjeruje da je ministar mogao doći do podataka kada je Porto Montenegro u pitanju, jer je u pitanju luka u koju dolazi tri četvrtine jahti koje dolaze u Crnu Goru. On smatra da je odlukom o akcizama, nautički turizam vraćen deceniju unazad.

Potrebno hitno rješenje za bolnicu Meljine

Poslanica Demokrata, Tamara Vujović pitala je Damjanovića da li je Vlada našla model za preuzimanje bolnice Meljine i radnika u punom kapacitetu.

Damjanović je odgovorio da je ministarstvo uvijek podržavalo inicijativu za rješavanje otežanih okolnosti u kojima bolnica funkcioniše.

Kazao je i da bi rješavanje tekuće nelikvidnosti bolnice Meljine bilo suprotno odredbama Zakona o kontroli državne pomoći.

Najavio je da Ministarstvo zdravlja priprema informaciju za Vladu Crne Gore kojom se predlaže rješenje statusa bolnice Meljine na nivou Vlade, putem formiranja radne grupe ili komisije kako bi se našao model za održiv rad zdravstvene ustanove.

On je kazao da je odlaganje rješavanja problema bolnice nedopustivo.

“Sto hiljada mjesečno košta rad bolnice na ovakav način, minimum. Milion i po treba obezbijediti, sredstava koja nisu planirana ni u budžetu ni u rezervi. Moramo ih naći, jer ova bolnica mora da radi, važna je i za Crnu Goru i za Herceg Novi”, rekao je Damjanović koji je naveo da je o slučaju bolnice Meljine razgovarao i sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Razgovor sa tužiocem je bio dobar i kako navodi, mrdnulo se sa mrtve tačke.

“Tražimo model da država ima ingerencije nad bolnicom, koštaće nas dosta. Tu se vode i krivični postupak, i stečajni, parnični, arbitražni – pakao. Samo tako mogu da nazovem što je ostavljeno da rješavamo”, naveo je Damjanović.

Izvor: CdM

 

Check Also

Predsjednik Saudijske nacionalne banke podnio ostavku zbog bankrota Credit Suisse

Predsjednik Saudijske nacionalne banke podnio je ostavku iz “ličnih razloga” pošto su njegove izjave oko …

One comment

  1. Gospodin Ivanović nekome da kaže kako je nešto deceniju vraćeno unazad. DPS na čelu sa predsjednikom i svim povezanim firmama i biznismenima da skupe pare da se riješi pitanje bolnice u HN jer su DPS i njihov tajkun glavni vinovnici sadašnjeg stanja u bolnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.