Damjanović: Nema bojazni da Otvoreni Balkan ugrožava bilo čiju državnost ili evropski put

Dodajte komentar

Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocijenio je za RTS da nema bojazni da bi inicijativa Otvoreni Balkan mogla da ugrozi bilo čiju državnost ili ostvareni evropski put neke države.

– Prosto, nema bojazni, ili ima malo od malog, uskog broja mišljenja u Crnoj Gori koji govore da je Open Balkan neki srpsko-albanski savez protiv Crne Gore. Odbijam sa indignacijom takva mišljenja i pozivam sve koji tako misle da samo iznesu jednu jedinu činjenicu koja ide tome u prilog, pa da se svi povučemo – rekao je Damjanović, objavljeno je na sajtu Vlade.

Ministar je ocijenio da je Otvoreni Balkan podloga za jačanje političkih i svih drugih veza i šansa da region ostvari prosperitet i da se podigne životni standard svih građana na Balkanu.

Ministar Damjanović je u delegaciji Vlade Crne Gore, koja je u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji.

Damjanović je istakao da je, prilikom sastanka sa ministrom finansija Srbije, razgovarano o spajanju auto-puta između Srbije i Crne Gore, kao i rekonstrukciji željezničke pruge Beograd-Bar.

– Hajde da razmišljamo da Luka Bar bude u najboljem mogućem interesu Crne Gore i Republike Srbije i da je posmatramo zajedno sa rekonstruisanom prugom, jer će nam trebati ta velika propusna moć za robu iz Srbije, za izvoz, za sve ono što je zajednički interes Crne Gore i Srbije – istakao je Damjanović.

On je podsjetio da je Srbija proizvođač hrane, a Crna Gora uvoznik, kao i da Crna Gora ima neiskorišćene energetske potencijale koji mogu biti stavljeni u funkciju razvoja i Crne Gore i Srbije.

– Bilo je riječi o zelenoj energiji, ekološkim projektima, kao i o stvarima koje su sada neka bespotrebna kočnica između ekonomskih relacija Crne Gore i Srbije. Znate i sami da nemamo direktan platni promet dvadesetak godina. Mislim da se to može riješiti na nivou ministara finansija i guvernera narodnih banaka – rekao je Damjanović.

Očekuje se da robna razmjena između Srbije i Crne Gore do kraja godine dostigne milijardu eura. Damjanović je dodao da je robna razmjena stagnirala, što zbog korone, što zbog obustave izvoza strateških poljoprivrednih proizvoda.

– Crna Gora je mnogo skromnija u smislu potencijala za izvoz prema Srbiji, ali zato to kompenzujemo kroz usluge. Govorimo o otvorenosti Crne Gore da kao i ranijih godina u još većem broju primi srpske turiste, na naše more i na naše planine, da u tom turističkom dijelu podignemo nivo saradnje – istakao je Damjanović.

Dodao je da su političke veze koje su “bile maltene pokidane” uzrokovale da imamo neiskorišćene ekonomske potencijale, a da sa novom crnogorskom vladom nema prepreka da se veze naprave kakve treba da budu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *