Crnogorsko udruženje poslodavaca želi mjesto u Socijalnom savjetu

Dodajte komentar

Crnogorsko udruženje poslodavaca CUP na čijem čelu je prof. dr Vasilije Kostić smatra da im je mjesto u Socijalnom savjetu. Taj zahtjev objašnjavaju time da je CUP trenutno najjače udruženje poslodavaca u Crnoj Gori, te da u ovom momentu njegovo članstvo stvara polovinu BDP Crne Gore 2,5 milijarde eura i zapošljava preko 20.000 radnika sa daljom tendencijom rasta.

CUP je čestitao ministru rada i socijalnog staranja Admiru Adroviću na izboru za predsjednika Socijalnog savjeta, ključne institucije za vođenje i unapređivanje socijalnog dijaloga na nivou društva, sa željom da se u budućnosti socijalni dijalog vodi na novim- kvalitetnijim osnovama.

“Crnogorsko udruženje poslodavaca je u komunikaciji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, razmatrajući pitanja u vezi sa Socijalnim savjetom i zakonskom regulativom koja reguliše ovu oblast, zajednički konstatovalo neusklađenost, protivurječnost i manjkavost postojeće zakonske regulative: Zakona i Pravilnika o utvrđivanju reprezentativnosti, što dovodi u pitanje legitimnost rada i kvalitet ostvarenja socijalnog dijaloga”, ističe se u saopštenju CUP-a koje potpisuje Kostić.

Naglašavaju da taj Pravilnik koji datira iz 2004 godine je neusklađen sa Zakonom o radu, i po njemu se nije postupalo u dijelu provjere reprezentativnosti postojećeg prestavnika poslodavaca u socijalnom dijalogu – Unije poslodavaca.

“Obzirom da je CUP trenutno najjače udruženje poslodavaca u Crnoj Gori – u ovom momentu njegovo članstvo stvara polovinu BDP Crne Gore 2,5 milijarde eura i zapošljava preko 20.000 radnika sa daljom tendencijom rasta – pred nama je proces preispitivanja i eventualne promjene socijalnog partnera koji zastupa (reprezentuje) interese poslodavaca. Crnogorsko udruženje poslodavaca je spremno da u Socijalnom savjetu preuzme dio odgovornosti koji mu kao autentičnom i legitimnom predstavniku privrede pripada o čemu svjedoče navedene brojke”, piše u saopštenju.

Pozdravljaju i spremnost ministra Adrovića da radi na usaglašavanju i potpisivanju novog Opšteg kolektivnog ugovora.

“Takođe pozdravljamo aktivnosti Ministarstva u pogledu izmjena i dopunama Zakona o radu, što svakako jeste i treba biti prioritet od najvećeg značaja u radu Socijalnog savjeta. Iz svega jasno proizilazi da je od ključne važnosti za poslodavce i za skladno funkcionisanje Socijalnog savjeta da CUP kao autentični predstavnik poslodavaca bude učesnik, partner u tim pregovorima. U protivnom postavlja se pitanje legitimnosti funkcionisanja Socijalnog savjeta i valjanosti donošenja tako važnih odluka”, zaključio je Kostić.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *