Rublja na najjačem nivou prema dolaru od 2015. godine

Ruska rublja je ojačala danas prema dolaru dostižući najviši nivo u posljednjih sedam godina od blizu 50 rubalja za dolar, prvi put od maja 2015. godine.

Rublja je ove godine postala najuspješnija valuta na svijetu na novčanim berzama, podržana mjerama – poput zabrane ruskim domaćinstvima da povlače deviznu štednju iz banaka – koje su preduzete za zaštitu ruskog finansijskog sistema od zapadnih sankcija uvedenih poslije otpočinjanja vojne akcije Moskve u Ukrajinu 24. februara.

Rublja je porasla prema dolaru za više od 3,0 posto na 50,22 rublje za dolar na Moskovskoj berzi na trgovanju do 7:24 časova po srednjoevropskom vremenu, a prethodno je dostigla kurs od 50,01, izvještava Rojters.

Ruska valuta je takođe ojačala u odnosu na euro za 3,0 procenta na 52,89, prvi put od aprila 2015.

Prije početka ruske vojne operacije u Ukrajini, rublja se trgovala na nivou od oko 80 rubalja za dolar i 90 rubalja za euro. Rublja se tada trgovala u slobodnom režimu, bez podrške muera kontrole kapitala, i trpila je pritisak zbog straha od sankcija.

Jaka rublja smanjuje prihode Rusije od izvoza robe za dolare i eure, a potpredsjednik vlade Andrej Belousov je ovog mjeseca rekao da bi industriji pogodovalo ako bi njen kurs pao na izmđu 70 i 80 rubalja za dolar.

(Tanjug)

Check Also

Evropa sad Šćekiću: Ako nema novca u Fondu zdravstva, zašto najavljujete povećanje plata u javnom sektoru?

Ako nema novca u Fondu, kako su povećane plate nemedicinskom kadru u sektoru zdravstva i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.