Pad realnih zarada u maju, prosječna dostigla 710 eura

Prosječna neto plata u maju iznosila je 710 eura, dok je u bruto iznosu – sa porezima i doprinosima – bila 876 eura, novi su podaci Uprave za statistiku – Monstat.

Tako je neto zarada prošlog mjeseca u odnosu na april bila veća za 0,4 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla za 34 odsto.

No, iz Monstata preciziraju da su potrošačke cijene u maju u odnosu na april ove godine zabilježile rast od 0,8 odsto, što znači da su realne zarade istovremeno zabilježile pad od 0,4 odsto.

Prosječne plate bez poreza i doprinosa za mjesec su najviše porasle za zaposlene u uslugama smještaja i ishrane (tri odsto), zatim vađenja ruda i kamena (2,8 odsto), umjetničkih i rekreativnih djelatnosti (1,9 odsto), te saobraćaja i skladištenja odnosno državne uprave i odbrane (po 1,4 odsto).

“Pad prosječne neto zarade u maju u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sljedećim sektorima: Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (4,1 odsto), Informisanje i komunikacije (3,1 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja (jedan odsto), Ostale uslužne djelatnosti (0,6 odsto) i Obrazovanje (0,1 odsto)”, navodi se u izvještaju Monstata.

Check Also

Sava osiguranje zapošljava: Saradnik za poslove osiguranja

Akcionarsko društvo Sava osiguranje Podgorica raspisuje O G L A S za radno mjesto SARADNIK …

Leave a Reply

Your email address will not be published.