MSC do 13. jula kupuje Port of Adria?

Premijer Dritan Abazović prošle sedmice je kazao da je Vlada zainteresovana da kupi kompaniju Port of Adrija i ponovo ujedini najveću crnogorsku luku. Međutim, azijski mediji prenose da je Mediterranean Shipping Company (MSC) dala ponudu za preuzimanje Global Ports Holdinga na londonskoj berzi.

Prema pisanju Splash-a, iz kompanije Global Ports koja je u vlasništvu turskog biznismena Mehmeta Kutmana, potvrđeno je da  su u toku razgovori sa MSC, a kao rok navodi se 13. jul.

MSC, u privatnom vlasništvu porodice Aponte, vodi najveću svjetsku liniju kontejnera, kao i treću najveću liniju za krstarenje na svijetu.

Među 26 svjetskih luka kojima upravlja Global Ports je i dio luke Bar, Port of Adria, koja je 2013. prešla u većinsko vlasništvo turske kompanije. Global Ports Holding osnovan je 2004. godine.  Najveći je svjetski operater luka za krstarenje, a prisutni su na Karibima, u azijsko-pacifičkoj regiji i Mediteranu, uključujući luku u Crnoj Gori.

Turska kompanija kupila je u novembru 2013. godine za 8 miliona eura većinski paket akcija Kontejnerskog terminala Luke Bar. Ugovor o kupoprodaji 62,1% akcija potpisali su tada predsjednik vladine Tenderske komisije za privatizaciju Branko Vujović i izvršni direktor turska kompanija Global Ports Saigin Narin.

Iz menadžmenta PoA prošle godine je saopšteno da je  većinski vlasnik barske kompanije Port of Adria u potpunosti ispunio obaveze preuzete na osnovu kupoprodajnog ugovora iz novembra 2013. godine, a od prvog dana poslovanja u Crnoj Gori. Kako su naveli, zaključno sa oktobrom 2019. godine, realizovan je socijalni program u iznosu od 8,84 miliona eura, što predstavlja 124,5 odsto iznosa na koji se investitor obavezao ugovorom. Iz Port of Adrie je saopšteno da je, u periodu od 2014. zaključno sa oktobrom 2019. godine, realizovan Investicioni program u vrijednosti 14,15 miliona eura, “što je iznad vrijednosti obavezujućih investicija predviđenih kupoprodajnim ugovorom, a koje su iznosile 13,61 miliona eura”.

Izvor: Primorski portal

Check Also

Kako se Evropa suočava s globalnom krizom hrane?

Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica – neke su od mjera kojima EU …

Leave a Reply

Your email address will not be published.