Šta se dogodilo na Mjesecu? Stručnjaci NASE zbunjeni velikim kraterima

Dodajte komentar

Naučnici NASA-e ostali su zbunjeni nakon što je tajanstvena raketa pala na Mjesec i stvorila veliki krater na dva različita područja – i dalje nije jasno ko stoji iza njenog lansiranja i zašto je njen udar imao toliko jako djelovanje.

Niko na Zemlji nije preuzeo odgovornost za posjedovanje i lansiranje spomenute rakete, a NASA zasad ne može da objasni zašto je njen udar stvorio dva kratera. Prema pisanjima medija, 4. marta se ogroman komad metala kretao brzinom od 5,3 kilometara u sekundi kad je udario u površinu Mjeseca, ali nove fotografije, koje je snimio NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter, pokazuju da je udar bio drugačiji od bilo čega ranije.

“Iznenađujuće je to što krater zapravo čine dva kratera – istočni je prečnika 18 metara i naslanja se na zapadni krater prečnika 16 metara. Upravo taj neočekivani dvostruki krater može ukazivati na to da je tijelo rakete na svakom svom kraju imalo veliku masu. Obično istrošena raketa ima masu koja je koncentrirana na kraju njenog motora, a ostatak rakete uglavnom se sastoji od praznog rezervoara goriva. S obzirom na to da je porijeklo tijela rakete i dalje nepoznato, dvostruka priroda nastalog kratera može ukazivati na njen identitet”, kazali su iz NASE.

Amateri astronomi prvo su sumnjali na SpaceX, ali su poslije zaključili kako se vjerovatno radi o tijelu iz kineske lunarne misije iz 2014. godine (Chang'e 5-T1). Kina je to osporila, rekavši kako je eksperimentalna robotska svemirska letjelica “sigurno ušla u Zemljinu atmosferu i potpuno je sagorjela”.

A s obzirom na to da Kina najavljuje i prenosi svoja lansiranja, ali ne otkriva njihove rute, nezavisni astronom Bill Grey, autor softvera koji prati objekte u svemiru, morao je da vraća sistem unatrag kako bi izračunao približnu orbitu.

“Čak 99,9 odsot sam siguran da je to kineski 5-T1, a ne SpaceX”, naveo je on za BBC.

Takozvane booster rakete iz misija Apollo, koje se koriste u prvoj fazi lansiranja, ostavile su niz kratera širokih oko 40 metara na površini Mjeseca.

Godine 2019. izraelska srušena letjelica Beresheet raspršila je krhotine po površini Mjeseca.

Podaci sa Državnog univerziteta Arizone iz 2016. godine pokazuju kako je najmanje 47 NASA-inih raketnih tijela stvorilo “udare svemirskih letjelica” na Mjesecu. Međutim, NASA napominje kako “nikakvi drugi udari raketnog tijela na Mjesec nisu stvorili dvostruke kratere poput ovoga”.

Izvor: Jutarnji

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *