Rovčanin: Vladu i energetski sistem čeka težak zadatak, cijene struje na berzi vrtoglavo rastu

Dodajte komentar

Neusvajanje predloga knjižnog odobrenja u korist Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) na Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) će, prema riječima direktora EPCG, Nikole Rovčanina, Vladu i čitav energetski sistem čeka težak zadatak kako da iznađu rješenje.

Skupština akcionara EPCG odbila je na današnjoj sjednici predlog odobravanja knjižnog odobrenja u korist CEDIS.

“Cijene električne energije na berzi vrtoglavo rastu. Imamo već cijenu od 400 eura po megavatu, imamo određene najave nedostatka električne energije uopšte na tržištu i gubitke CEDIS-a od 55 eura koje služe po toj cijeni za ‘pokrivanje’ koje je višestruko manja i to je definitivno minus. Potpuno je nemoguće da vi za 55 eura nešto naplatite, a nabavite za 400 eura. Tu ne može doći do dobitka. Veliki broj elektrodistributivnih sistema širom Evrope nalazi se u istom problemu”, kazao je Rovčanin nakon sjednice Odbora direktora EPCG.

Apelovao je na Vladu, ukoliko postojeći zakon o energetici nije dovoljan, da donesu hitne izmjene i dopune gdje bi “Vlada mogla da interveniše”.

“Da li direktno iz budžeta ili iz čitave EPCG grupe, što je i bila naša namjena. Mi smo danas usvojili konsolidovani izvještaj EPCG grupe i to je praktično prelivanje iz jednog džepa u drugi džep, da je prošlo knjižno odobrenje. Nisam siguran u kom toku će ići sve, ali apelujem na Vladu. Možda je rješenje da se napravi jedna zajednička komisija koja bi hitno reagovala u ovim složenim energetskim uslovima pred jesen i koja bi iznalazila najbolja rješenja. Ja vidim problem zakonodavstva i kada su u pitanju investicioni projekti i ova materija. Ono mora da se prilagodi realnom stanju i stvarnom životu, a ne da bude kočnica interventnih odluka i da bude kočnica nekih projekata”, poručio je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, svaki Odbor direktora i menadžment bi bio ponosan na rezultat koji su oni postigli.

“Ovo je najbolji rezultat u istoriji kompanije – preko 47 miliona eura dobiti… Poslovali smo u teškom periodu energetske krize kakav je obilježila druga polovina 2021. godine. Uprkos toj krizi imamo ove finansijske pokazatelje. Mnogi žele da kažu da je ovaj rezultat postignut jer je KAP isključen sa mreže. Međutim, to nije istina. KAP je bio u punom kapacitetu sve vrijeme u 2021.godini. I sa onim cijenama koje smo KAP-u davali, po 43 eura ostvaren je ovaj finansijski rezultat”, kazao je izvršni direktor Elektroprivrede i dodao da je prethodne godine, po prvi put, u budžet građana uplatili 30 miliona eura.

Podsjetio je da su građani imali popuste od 12,5 odsto, kao i mjesečne popuste od 40 odsto za ugrožene kategorije stanovništva.

Kako je kazao, zarade u EPCG su, sa “Evropom sad” porasle za više od 27 odsto, podmladili su kompaniju sa 49 na 46 godina.

Pohvalio se brojnim investicionim projektima koji, kako je kazao, predstavljaju “projekte budućnosti”.

“Crna Gora nema vremena za čekanje jer definitivno ono što je najbolji izvozni proizvod je električna energija. Naročito u ovom periodu energetske krize kada će nedostajati energije na tržištu mislim da tu naša država može da se pozicionira kao ozbiljan i regionalan i evropski potencijal”, istakao je Rovčanin.

(Vijesti,me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *