Nevrijeme nanijelo “Plantažama” milionske štete

Nevrijeme i grad koji su prije pet dana pogodili Podgoricu nanijeli su Plantažama, štetu u milionskim iznosima, kazao je član odbora direktora te kompanije Darko Rašović. Pitanje je, da li se to moglo spriječiti sistemom protivgradne zaštite i zašto nije?

Nakon što je grad prije pet dana nanio veliku štetu podgoričkim Plantažama iz te kompanije kažu i da veliki dio njihove proizvodnje nije bio osiguran, jer nijesu imali dovoljno novca. To se pokazalo kao greška.

“Ovo je ogromna površina i zahtijeva velika finansijska sredstva za tu namjenu. Svjedoci smo svi klimatskih promjena koje nam nailaze i koje se dešavajau posljednjih godina, očigledno je da sve ide u tom nekom pravcu, sve češćih elementarnih nepogoda tako da je vrlo vjerovatno da ćemo morati ići u pravcu te nek zaštite da osiguramo svoje zasade što je bolje moguće”, kazala je Milena Mugoša, direktorica voćarsko-vinogradarske proizvodnje.

To je preporuka i Ministarstva poljoprivrede koje pruža podršku proizvođačima kada su u pitanju protivgradne mreže i osiguravajuće polise. Kada je riječ o protivgradnim raketama, poručuju da je njihova efikasnost upitna.

“Mi smo imali čak i fabriku za prozivodnju protivgradnih raketa, možda je to sisteme koji danas, pitanje je efekta koji taj sistem pruža, tako da za sada ono što bih apelovala na poljoprivredne proizvođače da iskoristimo one mogućnosti koje nama stoje na raspolaganju”, kazala je Dragana Radunović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede”, navela je Dragana Radunović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U suprotnom, šteta može biti velika. Primjer su Plantaže.

“Štete su milionske, to je sigurno, postoje druge štete koje nisu vidljive golim okom, to su štete na čokotima koje će se kasnije pojaviti i štete na vinskom grožđu jer svaka bobica koja je pogođena ovim gradom je podložna infekciji odnosno botritisu”, kazao je Darko Rašović, član Odbora direktora kompanije “13. jul Plantaže”.

“Naravno da je ogromna šteta koja je nastala, ali svakako ovakav jedan gigant mora smanjiti taj rizik i te rizične situacije koje su posljednjih godina vrlo česte i naročito pred berbe”, ističe Radunović.

To se može investicijama koje se dugoročno isplate, kaže ona. U kompaniji “13. jul Plantaže” vjeruju da će im država, kao njihov većinski vlasnik, pomoći da prevaziđu kako kažu, posljednji udar koji ih je zadesio.

Izvor: TVCG

Check Also

Zabranjuje se prodaja cigareta na pijacama

Kako bi se smanjila dostupnost duvanskih proizvoda maloljetnim licima, Izmjenama i dopunama Zakona o duvanu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.