Mikro i mala preduzeća najviše doprinose ekonomiji Malte, a srednje firme Estonije

Dodajte komentar

Mala i srednja preduzeća (MSP) – firme sa manje od 250 zaposlenih – često se pominju kao okosnica evropske privrede i značajan segment koji donosi nova radna mjesta i mogućnosti za rast.

Podaci Agencije za statistiku Evropske unije (Eurostat) pokazuju da je u 2019. godini velika većina preduzeća u EU (98,9 odsto) koja čine dio nefinansijske poslovne ekonomije, pripadala formi mikro ili malih preduzeća, sa manje od 50 zaposlenih.

Njihova ekonomska težina bila je manja u smislu doprinosa zapošljavanju ili dodatoj vrijednosti – mikro i mala preduzeća zapošljavala su nešto manje od polovine (48,4 odsto) radne snage u nefinansijskoj poslovnoj ekonomiji EU, dok su doprinijela sa nešto više od jedne trećine (35,3 procenta) dodate vrijednosti.

U međuvremenu, samo 0,9 odsto firmi u EU bila su srednja preduzeća sa više od 50, ali manje od 250 zaposlenih. Srednja preduzeća zapošljavala su nešto više od šestine (16 odsto) radne snage u nefinansijskoj poslovnoj ekonomiji EU, dok su doprinijela približno istom udjelu (17,1 procenat) dodate vrijednosti.

Među državama članicama EU, mikro i mala preduzeća doprinijela su sa najvećim udjelima dodate vrijednosti u nefinansijskim poslovima privrede Malte (55,8 odsto ukupne dodate vrijednosti koju generišu mikro i mala preduzeća), Kipra (52,9 odsto) i Estonije (52,6 odsto).

Takođe, srednja preduzeća doprinijela su najvećim udjelima dodate vrijednosti u Estoniji (26 odsto), Letoniji i Litvaniji (obije po 25,1 odsto).

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *