Gornji tok Ćehotine novi park prirode

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović potpisala je saglasnost da gornji tok Ćehotine bude proglašen parkom prirode.

Kako je rekla, ovaj park prirode prvi je u Pljevljima i ubuhvata gornji tok rijeke Ćehotine sa Otilovićkim jezerom.

„To je biser koji treba sačuvati, kako za sadašanje tako i za buduće generacije. Pljevlja treba da budu prepoznata upravo po prirodnim bogatstvima, a ne termoelektrani i zagađenju vazduha. Stoga je ovo još jedan korak u pravcu rješavanja problema. Udruženim snagama ćemo raditi za dobrobit građana Pljevalja i na tome da ekološka država zaista postane naš najveći brend“, poručila je ministarka Novaković Đurović.

Voda iz ovog dijela Ćehotine preko akumulacije Otilovići se koristi za vodosnabdijevanje Pljevalja. Takođe navode kako će na ovaj način biti dodatno očuvana autohtona flora i fauna.

„Zaštita područja daje mogućnost korišćenja izuzetnog turističkog potencijala, što se pogotovo odnosi na meandre rijeke Ćehotine. U ovom predjelu se takođe izdvajaju bogato kulturno-istorijsko nasleđe i arheološka nalazišta“, navode iz resornog ministarstva koje je na ovaj način podržalo inicijative nevladinih organizacija WWF Adrija, Da zaživi selo, Eko-tim i TNC.

Check Also

Kako se Evropa suočava s globalnom krizom hrane?

Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica – neke su od mjera kojima EU …

Leave a Reply

Your email address will not be published.