Đurović: Nadamo se rješenju za Toščelik do septembra

Dodajte komentar

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović danas u Skupštini je izrazio nadu da će se do septembra naći rješenje za nikšićku Željezaru te da za kupovinu kompanija ima interesovanja i iz regiona.

Maksim Vučinić (Radnička partija) kazao je kako je 229 radnika nikšićke Željezare pred otkazima, upitavši Đurovića šta planira da preduzme ako “Toščelik” ostane pri toj namjeri.

“Fabrika od nacionalnog značaja 2012. prodata je u bescijenje, a u ugovoru o prodaji nema nikakve klauzule. Turski vlasnik nije uspio ni da održi tehnologiju na onom nivou na kojem je zatekao, izgubili su tradicionalne partnere i sada žele da izvrše prenamjenu te fabrike”, istakao je Vučinić.

Đurović je u odgovoru poručio da su do sada imali više sastanaka sa upravom, ali i sa Miodragom Davidovićem koji je izrazio spremnost da preuzme Željezaru.

“Vlasnici su istakli da nijesu odustali od prodaje i da su spremni da uđu u pregovore ako postoji investitor”, rekao je on, naglasivši da djelovanje Vlade onemogućava to što je Željezara danas privatna kompanija.

Vlada će nastaviti da preduzima mjere kako bi se našlo zadovoljavajuće rješenje, konstatovao je on. Interesovanje je, dodao je, pokazalo i nekoliko uspješnih kompanija iz regije.

“Nadamo se da će se do septembra naći novi investitor”, kazao je, poručivši kako ipak ne može reći ništa konkretnije.

Zakupac nije spreman da otvori “Sveti Stefan”

Nikola Rakočević (DPS) pitao je Đurovića da li je na pomolu dogovor sa investitorima na Svetom Stefanu i da li će taj sadržaj biti otvoren ove sezone.

“Važno je kao poruka da je Crna Gora u stanju da poštuje preuzete obaveze i ugovore, ali i da nađe zajednički jezik sa kredibilnim stranim investitorima. To bi bila i poruka drugima koji žele da investiraju”, ocijenio je on.

Dolaskom Amana, Sveti Stefan vratio je stari sjaj, kazao je Đurović, dodavši da su postojala pitanja koja su se ticala korišćenja zone morskog dobra.

“Činjenica je da zakupac u ovom momentu nije spreman da otvori hotelske kapacitete, ili dok Vlada ne pruži garancije da imovinom mogu upravljati na način na koji to zakupac i Aman zahtijevaju, ili dok se ne okončaju tekući arbitražni postupci”, precizirao je on.

Poručio je da misli kako “imamo šanse” u arbitraži sa zakupcima Svetog Stefana.

Istakao je da smatra kako je trebalo da bude sklopljen “pametniji ugovor” i da je to uzrok aktuelne situacije. Pozvao je investitore “da sjednu i da vide šta je moguće”.

“To što je prošla Vlada htjela da ratuje sa investitorima nije naš problem. Mi to ne želimo”, konstatovao je.

Prvi u regionu sa 5G mrežom

Poslanik URE Miloš Konatar pitao je Đurovića o tome šta će država preduzeti u cilju podrške IT sektoru ali i start-up projektima.

Đurović je na to kazao kako ćemo biti prva država u regiji koja je na kvalitetan način uvela 5G mrežu, što će uticati podsticajno na te, ali i druge privredne oblasti. Govorio je i o subvencijama, ali i o podršci mladim preduzetnicima, koja je – između ostalog – predviđena novim zakonskim rješenjima.

Izvor: Portal Analitika

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *