CBCG: Prva uplata u Sanacioni fond banaka do kraja jula

Dodajte komentar

Radi obezbjeđenja sredstava za primjenu instrumenata sanacije i sanacionih ovlašćenja, osnovan je Sanacioni fond, a prvu uplatu redovnog godišnjeg doprinosa za kreditne institucije izvršiće najkasnije do 31. jula, jedan je od zaključaka današnje sjednice Savjet Centralne banke Crne Gore.

Kako su istakli iz vrhovne monetarne institucije, usvojeni su planove sanacije za sve kreditne institucije, kojima se detaljno opisuje poželjna strategija sanacije određene kreditne institucije, uključujući i instrumente koji će se u sanaciji primijeniti.

Uz planove sanacije, kako su naveli, usvojena su i rješenja o minimalnom zahtjevu za regulatornim kapitalom i kvalifikovanim obavezama (MREL), koje su sve banke dužne pojedinačno dužne da održavaju na minimalnom nivou koji im je odredila CBCG.

“Usvajanjem planova sanacije, kao i određivanjem MREL zahtjeva, CBCG obezbjeđuje da kreditne institucije imaju dovoljan kapacitet za pokrivanje eventualnih gubitaka i dokapitalizaciju, odnosno minimalni iznos regulatornog kapitala i kvalifikovanih obaveza koji se mogu kredibilno i izvodljivo smanjiti ili konvertovati u kapital”, precizirali su iz CBCG.

Uvođenje Sanacionih planova i Sanacionog fonda kao novih mehanizama, trebalo bi da ima pozitivan efekat na finansijsku stabilnost i dugoročnu održivost crnogorskog bankarskog sistema prilikom potencijalnih sanacija. Uz to, CBCG je na ovaj način uskladila svoje poslovanje sa centralnim bankama u Evropskoj uniji.

“Prema novom Zakonu o sanaciji kreditnih institucija, teret sanacije prvo snose akcionari kreditne institucije u sanaciji. Prilikom primjene instrumenata sanacije ili izvršavanja sanacionih ovlašćenja, Centralna banka polazi od ciljeva sanacije: obezbjeđivanja kontinuiteta u obavljanju ključnih funkcija kreditne institucije; izbjegavanja znatnog negativnog uticaja na stabilnost finansijskog sistema; zaštite budžetskih i drugih javnih sredstava, svođenjem na najmanju moguću mjeru korišćenje vanredne javne finansijske pomoći pri sanaciji kreditnih institucija; zaštite deponenata koji imaju garantovane depozite, kao i zaštite novčanih sredstava i druge imovine ostalih klijenata”, podsjećaju iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *