RCC dodijelio nagrade: Crnogorski GuesTool najbolja inovacija mladih

Dodajte komentar

Šest pobjedničkih inovativnih ideja iz regiona dobilo je juče priznanje Butterfly Innovation Award na svečanosti u Tirani.

Kako je kazala generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, 154 ideje u takmičilo se u šest kategorija, a skoro u polovini timova žene su činile većinu.

„Savjet za regionalnu saradnju je polako počeo da podržava istraživanja i inovacije u regionu, te se nadamo da će ova regionalna nagrada za inovacije pomoći dobitnicima da svoja rješenja podignu na veći nivo i da će skrenuti pažnju na regionalnu inovacionu zajednicu i njen neotkriveni potencijal“, dodala je ona uz čestitke pobjednicima.

Šest dobitnika prvih Butterfly Innovation Award su:

Za industrijske inovacije: Orjon Rroji (Albanija) sa projektom transkranijalne stimulacije istosmjernom strujom (tDCS) i liječenja biljem sa idejom tehnike stimulacije mozga za liječenje hroničnih stanja.

Za univerzitetske inovacije: TiPy-AIR Univerziteta u Banjaluci (Bosna i Hercegovina) sa idejom razgradnje opasnih plinova korištenjem hemijskog jedinjenja koje se nalazi u fasadama zgrada.

Za zelene inovacije: GoBeyond (Kosovo) sa idejom korištenja proteina iz insekata za budućnost hrane i stočne hrane.

Za inovacije mladih: GuesTool (Crna Gora) sa idejom digitalnog servisa koji pomaže turistima da brzo dobiju sve relevantne informacije, ali i hotelskoj i ugostiteljskoj industriji da optimiziraju svoje poslovanje i pri tome smanje troškove.

Za inovacije žena: WISE Group (Sjeverna Makedonija) sa idejom multifunkcionalnog aditiva tropa grožđa kojim bi se proizvođačima hrane omogućilo da po ekonomičnoj cijeni naprave proizvode sa oznakom da su proizvedeni od prirodnih sastojaka, te se tako otvore nova radna mjesta i cijela industrija modernizuje.

Za inovacije u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici: BIOIRC – Kragujevac (Srbija) sa idejom softvera kojim se omogućava sofisticirano uspostavljanje dijagnoze pacijenata sa bolestima srca čime se donosi revolucionarni pomak u ovoj oblasti.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel najavila je novi evropski program inovacija.

„Program će se baviti finansiranjem, regulativom, vezom između regionalnih ekosistema, talentima i saradnjom između evropskih, nacionalnih i regionalnih inicijativa. Pozivam sve aktere sa Zapadnog Balkana da učestvuju u ovom programu i da nastave našu odličnu saradnju“, dodala je Gabrijel.

Svi pobjednici će dobiti priliku da svoje rješenje promovišu preko mreže kontakata RCC i medijsku podršku, da dobiju tehničku pomoć u vidu mentorstva i priliku da se susretnu sa potencijalnim investitorima, kao i novčanu podršku od 5.000 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *