Lagard: Povećanja kamata će biti mala, ali postoji opcija da se djeluje odlučnije

Predstojeći program Evropske centralne banke (ECB) za otkup obveznica suzbiće rastuće troškove za pozajmice u “ranjivim” državama eurozone, ali će nastaviti da vrši pritisak na njihove vlade kako bi došlo do oporavka budžeta, navela je predsjednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde).

Kako se ECB približava odluci da podigne referentnu kamatnu stopu na najviši nivo zabilježen u više od 10 godina, prinosi na državne obveznice Italije i drugih zaduženih zemalja su porasli, a povećala se i razlika između kupovne i prodajne cijene kada su u pitanju njemačke sigurne obveznice, piše Reuters.

Ovo je navelo Evropsku centralnu banku da ubrza rad na svom programu za otkup obveznica, koji tek treba da bude predstavljen.

Komentari predsjednice ECB ukazuju na to da bi nova “šema” mogla podrazumijevati i neke obaveze za države članice koje bi imale koristi od nje, naveli su za Reuters neimenovani izvori ranije u toku mjeseca.

“Novi instrument će morati da bude efikasan, proporcionalno raspoređen i pritom dovoljno obezbijeđen da podstiče države članice da kreiraju zdravu fiskalnu politiku”, izjavila je Lagard na godišnjem forumu Evropske centralne banke u Portugalu.

Izvori su za Reuters izjavili da će uslovi ugovora biti relativno lagani, pa će uključivati, recimo, ekonomske preporuke koje je propisala Evropska komisija, a kojih zemlje članice već moraju da se pridržavaju kako bi obezbijedile finansiranje iz Evropske unije.

Kako se navodi, ECB će za kupovinu novih obveznica vjerovatno morati da povuče sredstva iz bankarskog sistema, odnosno da ne povećava ukupnu količinu likvidnosti.

Uzimajući u obzir da će ECB sljedećeg mjeseca podići kamatne stope po prvi put u deceniji, Lagard je signalizirala da će povećanja biti mala, ali i da postoji “opcija da se djeluje odlučnije”.

“Ovo označava postepeno pomjeranje ukoliko se javi nesigurnost u vezi sa izgledima. Ali, biće otvorena opcija da se djeluje odlučnije ukoliko dođe do pogoršanja kada je u pitanju srednjoročna inflacija, posebno ukoliko postoje naznake da inflatorna očekivanja opadaju”, izjavila je predsjednica ECB.

Iz centralne banke su saopštili da će 21. jula kamatnu stopu podići za 25 baznih poena, ali su predstavili i mogućnost da dođe do značajnijeg poteza u septembru, osim ako prognoze za srednjoročnu inflaciju ne budu snižene do ciljanih dva odsto.

Izvor: Biznis.rs

Check Also

Njemačka kompanija Elite-private-jet-service spremna da preuzme aerodrom u Beranama

Njemačka kompanija Elite-private-jet-service spremna je da već ove sedmice obezbijedi novac i započne posao oko …

Leave a Reply

Your email address will not be published.