Kazahstanski milijarder predao državi udio u naftnoj kompaniji

Kazahstanski milijarder i biznismen Timur Kulibajev predao je državnoj energetskoj kompaniji svoj udio od 49 odsto u Petrosunu, velikoj firmi za trgovinu naftom i naftnim derivatima koja je pod kontrolom kineskog CNPC-a, izjavio je zamjenik premijera Kazahstana Roman Sklar.

Petrosun kupuje i prerađuje lavovski dio kazahstanske sirove nafte, prenosi Rojters.

Sklar nije naveo razlog ove odluke Kulibajeva, koji je zet bivšeg kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva. Kulibajev nije bio trenutno dostupan za komentar.

Još jedan rođak Nazarbajeva, njegov nećak Kairat Satibaldi, predao je u aprilu vladi svoj vlasnički udio od 29 procenata u telekomunikacionoj kompaniji Kazakhtelekom nakon što je uhapšen zbog optužbe za pronevjeru i zloupotrebu položaja, dodaje britanka agencija.

Nazarbajev, koji je podnio ostavku 2019, ali je zadržao široka ovlašćenja kao predsjednik savjeta za nacionalnu bezbjednost, izgubio je tu poziciju tokom nasilnih nemira u januaru.

Njegov nasljednik, Kasim-Žomart Tokajev, od tada je formirao komisiju za borbu protiv monopola i zapljenu imovine za koju se smatra da je privatizovana nepropisno.

Izvor: Tanjug

Check Also

Centralne banke se spremaju da podignu kamatne stope najviše u 15 godina kako nervoza investitora raste

Vodeće centralne banke bi ove sedmice trebalo da podignu kamatne stope na najviše nivoe od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.