Abazović: Sve radimo da ublažimo krizu koja nam slijedi na jesen

Dodajte komentar

Predsjednik Vlade Dritan Abazović danas u Skupštini odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.

Poslanika Socijaldemokrata Borisa Mugošu je interesovalo zbog čega, u izuzetno kompleksnoj ekonomskoj, a prije svega socijalnoj situaciji, ključni prioriteti Vlade nijesu bili usmjereni na zaštitu socijalno ugroženih kategorija građana, već dominiraju teme koje dodatno političku scenu čine nestabilnijom i još više polarizuju i zbunjuju crnogorsku javnost. Napomenuo je da je u državi ozbiljna ekonomska situacija i da je inflacija jako velika, pa u takvoj situaciji zasipa se javnost temama koje polarizuju. Ne misli se ni o penzionerima koji ne mogu da izdrže ovakvo, kako je kazao, divljanje cijena. U problemu su i primaoci materijalnog obezbjeđenja porodice i zašto to nijesu glavne teme.

Abazović je kazao da se slaže da fokus treba da bude na ekonomskim problemima. Kako je naveo, slijedi enegretska kriza ne samo u Crnoj Gori, već i u svijetu, te je preukopacija Vlade da se to ublaži što više. Sve aktivnosti ministara su usmjerene ka tome.

“Danas u Crnoj Gori građani plaćaju najjeftinije gorivo u regioni i namirnice, osim u Srbiji. Strane investicije od januara do kraja maja na nivou su od 306 miliona, što je najveći prihod u posljednje četiri godine. Socijalna davanja znatno su veća. Biće velikih izazova za budžet, a što se tiče penzionera, imali smo povećanje u maju i drugo će biti u septembru. Da li to može da prati inflaciju – upitno je, ali svi moramo da se posvetimo sezoni. Sadašnji parametri su dobri i ako glavna sezona bude zadovoljavajuća, onda ćemo taj šok moći da prođemo bez većih posljedica”, poručio je Abazović.

Mugoša je dodao da “nijesmo reprezentativni po cijenama u regionu”, te da Zakon o ograničavanju cijena namirnica daje još prostora za djelovanje.

“Nema mjesta za gubljenje vremena. Nije vrijeme da se budžet puni, nego da se građanima pomogne”, kazao je on.

Abazović je naglasio da se ne možemo porediti sa zemljama koje su proizvođači i da Vlada želi da pomogne svima koji nešto proizvode.

“Sistemski se nije radilo godinama. Vlada ne može da donosi sve odluke odjednom i mislim da neke od mjera koje pominjete treba usvajati sukcesivno. Budžet će moći sve da servisira, a i rebalansom će neke stvari možda moći da se balansiraju. To će brzo biti na razmatranju. Moramo više da se bavimo proizvodnjom hrane i budemo energetski nezavisni”, kazao je Abazović.

On smatra da “nema razloga za dodatni strah i paniku”. Koncentrisali su se, kako je kazao, na snabdijevanje hranom, napravljene su zalihe, pa se nada da neće biti problema.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *