Ukrajinske izbjeglice bi mogle da ublaže problem radne snage u EU

Povećani priliv ukrajinskih izbjeglica mogao bi malo da ublaži nepovoljne trendove na tržištu rada u eurozoni, ocjenjuju analitičari Evropske centralne banke u najnovijem junskom ekonomskom izvještaju.

Ako brzo nađu posao bez dugog procesa prethodne integracije (u društvo), ukrajinske izbjeglice bi mogle da pomognu tržištu da odgovori na trenutno veliku potražnju za radnom snagom i specifičnim vještinama, ocjenjuje se.

Međutim, velike neizvjesnosti oko budućeg toka rata otežavaju tačnu procjenu o uticaju ukrajinskih izbjeglica na tržište rada u EU.

ECB u izvještaju ocjenjuje da uprkos brzim političkim akcijama koje su preduzele evropske vlasti, pred izbjeglicama su značajne prepreke, što im otežava integraciju na tržišta rada zemalja domaćina, posebno kratkoročno.

Za izbjeglice, proces pristupa tržištu rada zemlje domaćina je generalno dugotrajan.

Vještine koje poseduju nisu usklađene sa potrebama u EU, nedovoljno poznaju lokalni jezik, a problem im predstavlja i nedostatak objekata za brigu o djeci.

Kako bi ublažila prepreke za integraciju sa kojima se suočavaju ukrajinske izbjeglice, EU je pristala da dodijeli privremenu zaštitu ljudima koji bježe od rata u Ukrajini, pružajući im trenutnu pomoć i dajući im pravo na pristup tržištu rada.

Do početka maja u Poljsku je ušlo preko 3,5 miliona ukrajinskih izbjeglica, dok je u Njemačkoj registrovano više od 400.000, u Češkoj 200.000 i u Italiji 100.000.

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

Leave a Reply

Your email address will not be published.