Rad od kuće nije produktivan na duže staze

Dodajte komentar

Radnici u IT sektoru, koji rade od kuće, postaju manje produktivni tokom dužeg perioda, pokazuje istraživanje koje je urađeno među zaposlenima u kompaniji Majkrosoft (Microsoft). I pored toga što se na početku osjetio napredak u produktivnosti, komunikacija među zaposlenima kasnije je postala sve slabija i nisu uspostavljani novi kontakti među njima.

Pored svega toga, radno vrijeme se kasnije povećavalo tokom dužeg perioda, pa je to počelo da ukazuje i na smanjenu produktivnost.

Istraživanje je takođe pokazalo kako bi zaposleni radije komunicirali sa ljudima koje dobro poznaju u istom timu, nego sa novoformiranim kontaktima koji služe kao veza između timova i odjeljenja u preduzeću.

Kako se navodi, umjesto sinhrone komunikacije putem poziva i video poziva, došlo je do povećanja asinhrone komunikacije putem tekstova i poruka, kao i da će efekti koji su uočeni tokom istraživanja uticati na produktivnost i dugoročno, na inovacije.

Takođe, kako se dodaje, očekuje se da će se varijacije u raspodjeli posla koje je izazvala pandemija, nastaviti i pored njenog okončanja. U nekim kompanijama, rad od kuće može da ostane neko duže rješenje, ili će se u nekim kompanijama kombinovati sa dolaskom u kancelariju.

Autori studije naglašavaju da kompanije prilikom donošenja odluka o organizaciji svojih zaposlenih treba da vide računa o optimalnim ciljevima. Dodaju da neke firme, zbog pogrešnog izbora, mogu da sebe dovedu u nepovoljan položaj, kao i da će svojim radnicima otežati saradnju i komunikaciju.

U istraživanju su, kako se objašnjava korišćeni mejlovi, kalendari, poruke, video i audio pozivi više od 60.000 ljudi zaposlenih u Majkrosoftu.

Kako se podsjeća, vlasnik kompanije Tesla, Ilon Mask, poslao je mejl svojim radnicima u kojem od njih traži da se vrate u kancelariju i da u njoj provedu najmanje 40 sati nedjeljno. U suprotnom će se smatrati da je radnik dao otkaz na poslu.

Pored toga, kompanije poput Twitter, Facebook, Square, Box Slack, Quora uvele čak i trajni rad od kuće na nekim radnim pozicijama, čak i nakon pandemije.

Prije pandemije, oko šest odsto Amerikanaca je radilo od kuće, dok je tokom pandemije, više od trećine zaposlenih radilo na daljinu.

Većina kompanija vjerovatno neće zadržati sve svoje zaposlene da rade od kuće, ali je anketa koju je među 800 rukovodilaca sprovela kompanija McKinsey pokazala da organizacija posla u kompanijama neće biti kao prije pandemije.

Kako se dodaje, najvjerovatnije će preći na hibridni model rada koji će podrazumevati i rad od kuće i rad u kancelariji.

Izvor: NovaEkonomija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *