Zbog jednog čempresa “posječeno” deset soba u novom bloku hotela Montenegro

Dodajte komentar

Hotel Montenegro Beach Resort 4*, dio hotelske grupe Montenegro Stars – 10. juna dobio je bezmalo hotel u hotelu. Gosti odmaraju u novoj modernoj, četrvtoj lameli rizorta sa 66 smještajnih jedinica od tog datuma. To je bio „odgovor“ kompanije na višegodišnji kontinuirani rast potražnje gostiju iz inostranstva koji čine nešto manje od 100 odsto ukupnog broja gostiju.

Radovi su počeli u oktobru prošle godine dok je drugi talas covid-a u državi dostizao svoj pik, a završeni su 01. juna ove godine. Kako je objekat dograđen u okvirima postojećeg rizorta, u jeku pandemijskog zatvaranja, prethodno su za nešto duže od godinu završili i adaptaciju pratećih sadržaja: Centralne slatičare, SPA centra, kuhinje, ekonomskog dijela. Proširen je i kapacitet terase glavnog restorana, budući da u novoj lameli nisu planirani novi sadržaji (osim smještajnih).

Najbrojniji gosti koji su prvi odmarali u novim sobama su Kazahstanci, gosti iz Albanije, Srbije, Bosne i sa Kosova.

I bila bi to još jedna priča o projektu realizovanom u rekordnom roku i povećanju turističkih kapaciteta uoči nove sezone od koje svi mnogo očekujemo, a  na koju gotovo da su nas navikli iz hotelske grupe Montenegro stars. Ali ova ima i dodatan “twist” u srećnoj završnici.

Novoizgrađena lamela ima 10 soba manje u odnosu na odobrenih 77 smještajnih jedinica. Sada ih je 66 od toga 60 soba, 5 studio apartmana i jedan predsjednički apartman. Tako je došlo do “odstupanja” od odobrenog projekta i to zahvaljujući jednom čempresu.

„Možda imamo 10 soba manje, ali zato jedan “naturalizovani “ arizonski čempres više koji živi na Jadranu. Od otvaranja se rukovodimo time da prirodi dugujemo sve, najviše mi u turizmu i da u tom dijelu nema kompromisa sa težnjom za profitom”, kaže suvlasnik kompanije Montenegro Stars Hotels Group Žarko Radulović.

Ističe da dileme nije bilo, ako su radovi bili u “punom jeku” .

“Kad je projekat trebalo da zaživi na terenu bilo je jasno da jedna vertikala novog krila hotela dolazi baš na poziciju ovog čempresa i da ga treba posjeći kako bismo dobili nove sobe. To je arizonski čempres, kojeg inače nema mnogo na ovom dijelu obale. Projektantima i izvođačima radova smo zadali veliku glavobolju, jer smo odmah tražili da se projekat stopira i izmijeni. Stručnjaci će to bolje objasniti, ali činjenica je da se jedna biljna vrsta baš u našem vrtu-pod ovim Suncem i ovim nebom razvila potpuno suprotno svom habitusu. Umjesto piramidalnog sa granama koje prekrivaju stablo od tla do vrha, naš čempres je razvio krošnju poput kišobrana ili suncobrana . A u tome ima mnogo više ljepote i simbolike koju treba njegovati “, kaže Radulović.

Kao i kod hotela Splendid, kada je u fazi planiranja izvdojeno 12 i po miliona eura samo za projekat energetske efiksnosti koju tadašnji zakonski okvir nije ni definisao i dogradnja nove lamele u okviru Montenegro Beach Resort-a bila je usmjerena na energetsku efikasnost i ekološku održivost, a objekat dograđen od trajnih i kvalitetnih materijala. Do kraja jula prosječna popunjenost u ovom hotelu biće 83 odsto.

Vlada je inače krajem februara 2020. usvojila mišljenje u kojem se navodi da je adaptacija i rekonstrukcija hotela Montenegro značajna za razvoj države. Ministarstvo turizma prethodno je iznijelo mišljenje da je realizacija tog projekta od značaja za državu, uzimajući u obzir da je Opština Budva prepoznata kao metropola turizma i da se nameće potreba za stalnim unapređenjem kvaliteta usluge.

Izvor: Antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *