WTO: Oporavak vazdušnog saobraćaja podstakao svjetsku trgovinu uslugama

Svjetska trgovina uslugama porasla je na početku drugog tromjesečja, podstaknuta oporavkom vazdušnog prevoza putnika od pandemijskog šoka, izvijestila je Svjetska trgovinska organizacije (WTO).

Indeks koji mjeri razmjenu usluga iznosio je u aprilu 105,5 bodova i bio je viši za tri boda nego u septembru prošle godine, signalizirajući da će službena statistika za drugo tromjesečje vjerovatno pokazati kontinuirani rast razmjene, objavio je WTO u svom izvještaju.

Vrijednosti više od 100 bodova pokazuju brži rast od dugogodišnjeg trenda.

“Barometar trgovine uslugama raste snažnije od pokazatelja robne razmjene i možda pokazuje oporavak od pandemijske krize i povratak težišta potrošnje s robe na usluge”, ističu u WTO-u.

Najsnažnije je na početku drugog tromjesečja porastao indeks vazudušnog prevoza putnika, premašivši 117 bodova, ali dobar rezultat pokazuju i indeksi menadžera nabavke usluga i aktivnosti u sektoru informatičke i komunikacijske tehnologije.

“Trgovina finansijskim uslugama blago je posustala u posljednje vrijeme, možda zbog sankcija Rusiji povezanih sa sukobom u Ukrajini”, nagađa WTO.

Indeksi kontejnerskog prevoza tereta i građevinskih usluga zadržali su se blago iznad dugoročnog trenda.

“Indeks aktivnosti u trgovini uslugama raste još početka pandemije u drugom tromjesečju 2020. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca pokazivao je rast od 15,6 odsto, iako je još bio 8,9 odsto niži nego u istom razdoblju pretpandemijske 2019. godine”, napominje WTO.

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.