Kina kritikuje zloupotrebu sankcija

Dodajte komentar

Kineski predsjednik Si Đinping kritikovao je juče “zloupotrebu” međunarodnih sankcija, dok je ruski lider Vladimir Putin prekorio Zapad zbog pospješivanja globalne krize. Oba lidera su pozvala na veću saradnju BRICS država.

Si je pozvao Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku (BRICS) da preuzmu odgovornost koju imaju kao ekonomske sile i rekao da bi trebalo da se zalažu za istinski multinacionalni međunarodni sistem zasnovan na Ujedinjenim nacijama.

”Moramo napustiti hladnoratovski mentalitet i blokirati sukobljavanje i suprotstaviti se jednostranim sankcijama – i zloupotrebi sankcija”, izjavio je Si na BRICS samitu.

”Naš današnji sastanak dolazi u ključnom trenutku izbora za budućnost čovječanstva: kao ključna tržišta u razvoju i zemlje u razvoju, države BRICS-a moraju preuzeti odgovornost”, rekao je Si.

Sijevi komentari su odraz prećutne kineske podrške Rusiji u ratu sa Ukrajinom i njene želje da formira međunarodni savez nasuprot liberalnom demokratskom poretku koji predvode SAD, ocjenjuje agencija AP.

BRICS samit se održava usred povećane zabrinutosti zbog globalnih ekonomskih izgleda i rastuće političke podjele između Kine i Indije.

Kina je daleko najveća ekonomija u BRICS grupaciji, i čini više od 70 odsto kolektivne ekonomske moći grupe, od 27,5 biliona dolara.

Putin je pozvao na snažniju saradnju BRICS zemalja i uputio kritike Zapadu da podstiče krizu.

”Samo na osnovu poštene i uzajamno korisne saradnje možemo tražiti načine za izlazak iz krizne situacije koja je nastala u globalnoj ekonomiji zbog nepromišljenog i sebičnog djelovanja pojedinih država”, rekao je Putin.

On je optužio Zapad da “koristi finansijske mehanizme” da “sopstvene greške u makroekonomskoj politici prebaci na čitav svijet”.

Ruski lider tvrdi da su odnosi sa Kinom bolji nego ikad i hvali strateško partnerstvo sa tom državom sa ciljem suprotstavljanja uticaju SAD.

Predsjednik SAD Džo Bajden govori da je Zapad zaglavljen u borbi sa autokratskim vladama poput Kine i Rusije.

SAD i evropske sile ističu da je Putinova odluka da napadne Ukrajinu razlog pada odnosa sa Zapadom na najniži nivo od Kubanske raketne krize 1962, uključujući najoštrije sankcije u modernoj istoriji.

Putin, međutim, tvrdi da Zapad želi da uništi Rusiju i da su ekonomske sankcije ravne objavi ekonomskog rata te da će Rusija izgraditi odnose sa drugim državama poput Kine i Indije.

Kina je odbila da osudi rusku invaziju i kritikuje sankcije koje su uvedene Moskvi. Indija je kupila ogromne količine ruske nafte po sniženoj cijeni, a Južna Afrika se uzdržala od osude ruskih akcija na glasanju u Ujedinjenim nacijama.

BRICS grupacija je osnovana 2009. kada su te države smatrane potencijalnim motorom za budući globalni ekonomski rast.

Od tada su ekonomije Južne Afrike i Brazila zapale u krizu, rast Kine je znatno opao a Rusija se zaplela u invaziju na Ukrajinu i kaznene mjere koje joj je uveo Zapad.Kina i Indija su se u međuvremenu svađale oko sporne granice i odbrambenog partnerstva Nju Delhija sa SAD, Japanom i Australijom u QUAD grupaciji.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *