Abazović: Vrata Vlade otvorena za sve privrednike

Dodajte komentar

Aktuelnu Vladu interesuje samo vladavina prava i ekonomski razvoj, dok su sve ostale teme nametnute, saopštio je danas predsjednik Vlade Dritan Abazović u Privrednoj komori (PKCG) na sastanku sa privrednicima.

– Vladavina prava i ekonomski razvoj su potpuno kompatibilni. Bez ekonomskog razvoja nema progresa Crne Gore – kazao je Abazović.

On je naveo da je zadovoljan sa onim što je Vlada uradila za prvih 50 dana rada, ističući da su vrata Vlade otvorena za sve privrednike.

– Nijesam čuo da je neki privrednik odbijen – tvrdi Abazović.

On je privrednicima saopštio da je sa saradnicima danas obišao radove na prioritetnoj dionici autoputa.

– Imamo veliku želju da otvorimo auto-put 13. jula – poručio je premijer.

On je govoreći o situaciji u Luci Bar, najavio da je Vlada zainteresovana da kupi jednog operatera luke kompaniju Port of Adriu, ako bi vlasnici bili zainteresovani za to. Port of Adria je je u vlasništvu turskog Global portsa, koji je ovaj dio luke kupio 2013. godine.

Drakić: Period pred nama tražiće efektivnije strateške ekonomske odgovore

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić kazala je da su PKCG i Vlada Crne Gore su prirodni partneri od čije saradnje zavise stabilnost i kvalitet privrednog i ekonomskog ambijenta, te time i dostizanje održivog ekonomskog rasta i napretka.

Period koji je pred nama, ističe, tražiće mnogo snažnije, solidarnije i efektivnije strateške ekonomske odgovore od onih koji bi bili dovoljni u redovnim okolnostima, na što smo vjerujem spremni.

Drakić je ukazala na nekoliko prioriteta koji treba da se nađu u fokusu dijaloga i saradnje privrede i donosilaca odluka.

– Neophodno je permanentno praćenje zakonske regulative koja utiče na uslove poslovanja, a čiji je dijapazon veoma širok; što brže uspostavljanje Kreditno-garantnog fonda; sveobuhvatni pristup u privlačenju stranih i domaćih investicija, a što u prvom redu podrazumijeva predvidljivost poslovnog ambijenta; pronalaženje sistemskog pristupa za podršku malim i srednjim preduzećima kao okosnici realne ekonomije; ulaganje u digitalnu transformaciju privrede koju treba da prati digitalizacija uprave, te ulaganje u zelenu i cirkularnu ekonomiju kao investicije u kvalitetnu budućnost cjelokupnog društva – poručila je ona.

Imperativ je, ističe Drakić, stvoriti siguran ambijent koji će podstaći privrednike da ulažu u nove investicije i u otvaranje novih radnih mjesta.

Ona je podsjetila da je PKCG u više navrata ukazivala na nužnost izmjene Zakon o javnim nabavkama. Pozvala je Vladu i da se intenzivira dijalog na temu izmjene Zakona o porezu na nepokretnosti.

– Pored toga, želim da istaknem da su još neke inicijative koje su potekle iz ovog doma – prihvaćene. To je skoro ukidanje akcize na plastiku, i ukidanje PDV-a na hljeb. Sve navedeno potvrđuje već rečeno da su Privredna komora i Vlada prave adrese za davanje jedinstvenog odgovora na tržišne, privredne pa samim tim i šire društvene neujednačenosti. Od našeg zajedničkog djelovanja na polju ekonomskih politika, zavisi otpornost ne samo privrede već i cijelog društva na negativne uticaje bilo koje vrste i za to nosimo odgovornost – zaključila je Drakić.

Izvor: Pobjeda

Foto: RTCG

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *