Vraća li se korona na velika vrata u Evropu?

Evropske zemlje bilježe značajan porast slučajeva covida podstaknut visoko infektivnim podvarijantama omikrona, što izaziva strah od novog ralasa  s obzirom na pad zaštite koju je pružala vakcina i početak ljetne sezone putovanja, javlja CNN.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je prošle nedjelje da “porast stepena zaraze prijavljene za (podvarijante omikrona) BA.4 i BA.5 ukazuje da će one postati dominantne“ u cijeloj Evropskoj uniji i vjerovatno rezultirati rastom broja slučajeva.

Infekcije su u porastu u više zemalja, uključujući Portugal, Njemačku, Francusku, Grčku, Austriju, Italiju, Švajcarsku i Španiju, prema podacima projekta Our World in Data (OWID) Sveučilišta Oxford, koji prati pandemiju.

Nove studije su pokazale da omikron podvarijante BA.4 i BA.5, uspoređujući ih s ranijima, spretnije izbjegavaju imuni sistem.

To znači da ni prethodne infekcije niti vakcine ne pružaju posebno jaku zaštitu od podvarijanti zbog čega postaju dominantne.

Čini se da BA.4 i BA.5 ipak ne dovode do težih bolesti. Međutim, kao i kod prethodnih talasa, povećanje slučajeva moglo bi rezultirati porastom hospitalizacija i smrti, objavio je ECDC.

Potencijalni uticaj jedne od podvarijanti – BA.5 – najočitiji je u Portugalu gdje je podstakao značajan porast infekcija covidom. U bolnicama širom zemlje broj oboljelih je 1896, gotovo jednak kao tokom prvog omikron talasa u januaru. BA.5 u maju je postao dominantan u Portugalu.

U Francuskoj se broj novozaraženih na milion ljudi gotovo utrostručio od početka mjeseca, a broj hospitalizacija raste prvi puta od početka aprila. Prema najnovijim podacima zdravstvene agencije Santé Publique France, BA.5 je porastao na 24 posto sekvenciranih slučajeva u nedjelji od 6. juna u poređenju s 18 posto nedjelju prije.

Alain Fischer, koji je na čelu skupine koja se bavi vakcinacijom stanovništva u Francuskoj, kazao je u srijedu da nije upitno je li zemlja suočena s novim talasom virusa, već koliko bi on mogao biti intenzivan, rekavši da se zalaže za ponovno uvođenje nekih ograničenja kako bi se spriječilo širenje.

„Epidemija je dobila novi zamah i potpuno je neočekivana u ovoj sezoni“, izjavio je u nedjelju za francuski radio dr. Benjamin Davido, specijalista za zarazne bolesti u bolnici Raymond-Poincaré nedaleko Pariza.

U Ujedinjenom Kraljevstvu gdje broj slučajeva i hospitalizacija naglo raste, čini se da su početak novog talasa takođe potakli BA.4 i BA.5, prema Kancelariji za nacionalnu statistiku (ONS). Najnoviji podaci ONS-a, objavljeni 17. juna, pokazali su da infekcije covidom rastu za 43 posto iz nedjelje u nedjelju, prema medicinskom časopisu British Medical Journal (BMJ).

Christina Pagel, profesorica operativnih istraživanja na University College London, napisala je u tom listu: “Bićemo prva (ali ne i posljednja) velika zemlja koja će imati talas  BA.4.5 nakon što je imala dva prethodna omikron talasa”.

(SEEbiz/Hina)

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.