Rad na naftnoj platformi, kolika je zarada?

Rad na naftnoj platformi nije uopšte lak posao, zahtjeva odricanja, ali možete zaraditi fin novac

– Ukoliko ste zainteresovani za ovaj posao, morate da znate da on podrazumijeva težak fizički rad, odvojenost od porodice, strogu disciplinu, odgovornost, koncentraciju tokom cijelog radnog vremena, ozbiljnost i poštovanje tačno utvrđenih procedura, jer i najmanja greška može životno da ugrozi vas ili vaše kolege.

Mnogo se ljudi odluči da zaradi novac na ovakvim poslovima, ali zapamtite ovo je jedan od najtežih poslova.

Za rad na naftnoj platformi vam ne treba neka posebna škola. Međutim postoje pozicije za koje se traži škola. To su uglavnom inžinjeri elektrotehnike, geotehnike, petrohemije, metalurgije, geologije itd.

Postoji dosta različitih poslova

Ovo su samo neki od poslova koji su traženi na naftnim postrojenjima:

 • pomoćni radnik (održava čistoću, pomaže oko utovara i istovara)
 • pomoćni radnik na palubi za bušenje (obavlja poslove na palubi i pomaže oko bušenja)
 • radnici za održavanje soba i kuhinje (sve od čišćenja, spremanja, kuhanja, pranja)
 • radnik na palubi (uglavnom pomaže pri snabdjevanju platforme stvarima)
 • čistač i farber (čišćenje i farbanje)
 • bušač (osoba koja buši, odgovoran za sve što se desi u toku bušenja)
 • mehaničar, električar (održavanje opreme i električnih instalacija)
 • ljekar
 • kapetan
 • kranista
 • varioc
 • kuhar i pekar

Kada se odlučite za rad na naftnoj platformi, prvo i osnovno što ćete uraditi je da pronađete stranu agenciju koja zapošljava posadu na naftnim platformama.

Posjedovanje određenih sertifikata je obavezno

Da bi konkurisali u jednoj od odabranih agencija morate da posedujete certifikat B2 koji podrazumeva završene obuke: osnovnog preživljavanja na moru, poznavanje protivpožarnog sistema i prve pomoći i zaštite. Ove obuke sami finansirate (oko 400€), kao i ljekarsko uverenje da ste zdravstveno sposobni i ono košta oko 360€. Takođe podnosite dokaz o obrazovanju i CV.

Ukoliko prođete na konkursu i budete primljeni potpisujete ugovor, koji zavisi od radnog mjesta i pozicije.

Za neke poslove je potrebno radno iskustvo, uglavnom za one koji traže veću odgovornost. Na platformi se radi 7 dana, pa onda 7 dana imate odmor, ili 14 dana rada pa 14 odmora, sve dok ne dođete do toga da radite 6 mjeseci, a ostalih 6 odmarate.

Rad na naftnoj platformi, evo koliko se radi

Radi se po 12 sati dnevno, a težina posla zavisi od vaših kvalifikacija. Kod upravljačkih i inžinjerskih poslova nema fizičkog rada, a ima poslova koji samo podrazumijevaju fizički rad.

Kako su platforme uglavnom smještene na sjeveru, možete očekivati vlažno vrijeme, kišu, vjetrove. Sigurnost je na visokom nivou i dosta se ulaže u to, a sva zaštitna oprema mora da se nosi. Obavezno se psihički pripremite na to da nema silaska sa platforme određen broj dana, ali nemojte da vas ovo razočara jer sve platforme imaju odlične uslove za život. Od teretane i saune preko interneta na cijeloj platformi, besplatnih telefonskih poziva do kolača iz različitih dijelova svijeta.

Ukoliko se razbolite imate pravo na poštedu. Svaka platforma ima ambulatnu i ljekara i snabdjevena je prvoklasnim ljekovima svih kategorija. Ukoliko vam se poslje 3 dana stanje ne popravi, upućujete se u stacionar na kopnu.

Moguća zarada na naftnoj platformi

Zarada na naftnoj bušotini na godišnjoj osnovi, zavisi od posla koji radite i vaših kvalifikacija, iznosi od 24.000€ do 72.000€. Da bi otišli na rad na naftnoj platformi morate proći niz zdravstvenih testova, kao i kurs preživljavanja na moru i spašavanja iz helikoptera (HUET – Helicopter Underwater Egress Training košta oko 1800€).

Sav put, testove i kurseve plaća kompanija koja vas poziva na rad. HUET se obično radi u Škotskoj, kao i kurs preživljavanja na moru, i bez ovoga ne možete raditi, prenosi portal Poslovne.com.

Do ovog posla je jako teško doći i prema tome postoji dosta lažnih kompanija koje “zapošljavaju” na naftnim platformama. Prepoznaćete ih uglavnom ako vaš sastanak bude u nekom kafiću, a ne u kancelariji, traže vam pare unaprijed i govore da očekujete poziv za par dana. Rad na platformama nije nimalo lagan, ali je posao odlično plaćen.

Neke od kompanija na čijim sajtovima možete da dođete do informacija kako da direktno konkurišete su: Saipem, Transocean, Maersk, Stena.

Check Also

Rublja na najjačem nivou prema dolaru od 2015. godine

Ruska rublja je ojačala danas prema dolaru dostigavši najviši nivo u posljednjih sedam godina od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.